≫ 

Slave i kućna okupljanja rasplamsali koronu u dva grada u Srbiji, u trećem se oboleli šetaju i rade

U opštini Ivanjica je za samo dva dana obolelo 95 osoba, a za nepunih 10 kroz kovid ambulantu je prošlo više od 2.000 ljudi

  • 19
Lučani Foto: RINA

Jedno od žarišta korona virusa u Moravičkom okrugu je i opština Ivanjica gde je samo za dva dana obolelo čak 95 lica, a za nepunih 10 dana kroz kovid ambulantu je prošlo više od dve hiljade lica.

Najveći broj hospitalizovanih iz ove opštine je u čačanskoj bolnici, koja je prepuna, pa se ubrzano radi kako bi specijalna bolnica u Ivanjici prešla u kovid režim.

- U protekle dve nedelje imamo preko 300 potvrđenih pozitivnih pacijenata i više od 2.500 pregleda, a povećanom broju doprinele su slave i proslave u prethodnom periodu, odnosno mere koje nisu poštovane - kaže za RINU Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica.

Kada je reč o specijalnoj bolnici i njenom opremanju, Mitrović kaže da je ona kapaciteta 200 ležajeva, od čega će polovina biti iskorišćena za kovid bolnicu.

- Opremanje je u toku, stigli su ctg, pokretni rendgeni, stiže kiseonik i očekujemo da će do kraja sedmice biti primljeni prvi pacijenti u kovid bolnicu.

Namirnice i lekove, po odluci Kriznog štaba, dostavljaju se u seoska područja ljudima koji se nalaze u izolaciji.

U Lučanima od 27. oktobra 474 zaraženih

U opštini Lučani, od 27. oktobra do danas registrovano je 474 slučaja zaraze, što je veliki skok, ako se uzme u obzir da je u prvom talasu bilo obolelo samo sedam osoba. Među novoobolelima je i troje dece, a njih osam je još uvek suspektno.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja u ovoj opštini, najveći problem je neodgovornost građana.

- Oboleli od kovida, sa lakšom kliničkom slikom nesmetano se kreću, kao i osobe koja su i izolaciji. Neodgovorno ponašanje dovelo je do ove situacije. Krenula je sezona kućnih okupljanja, završeni su poljoprivredni radovi i sve to pospešuje dalje širenje virusa. Situacija je zaista alarmantna - kaže Danica Stefanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kitajci

    2. decembar 2020 | 15:58

    Pa nisu Kinezi bili ludi kad su vam rekli da svi pozitivni mojaju da budu u kolektivnoj izolaciji(sportske hale, hoteli) i pod medicinskim nadzorom. Zato je i virus ušao u porodice i kosi, pogotovo starije osobe. Pozitivan na covid 19 i vi ga šaljete kuci u izolaciju a tamo još 5-6 ljudi živi, pa kako!???

  • Hektor

    2. decembar 2020 | 16:17

    Nedokazanom narodu ni moguća smrt najbližih ne može da spreči lumpovanje na slavama jer slave trpezu a ne sveca.

  • Zoran

    2. decembar 2020 | 17:11

    Zašto vodite kampanju protiv pravoslavlja? Zašto nema naslova crni petak, koncert Boža Vreća ... samo na slavama i u crkvi se prenosi korona po vama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA