≫ 

Ove mere stupaju sutra na snagu i važe 11 dana: Danas pred Vladom Srbije, čeka se odluka o usvajanju

Krizni štab je predložio Vladi Srbije uvođenje novih mera

  • 99
Prazni kafići restorani koronavirus Foto: Tanjug/AP

Zbog sve većeg broja zaraženih i smrtnih slučajeva od korona virusa u Srbiji, Krizni štab za borbu protiv korona virusa, predložio je uvođenje novih mera, koje bi Vlada Srbije trebalo da usvoji na današnjoj sednici. Uredba o merama za sprečavanje zarazne bolesti kovid 19, trebalo bi da stupi na snagu od petka, 4. decembra.

U Uredbi se navodi da će u periodu od 4. decembra 2020. godine zaključno sa 15. decembrom 2020. godine, promenjeno je radno vreme objekata u kojima se obavlja delatnost u oblasti:

* trgovine na malo (trgovinske i druge radnje i prodajna mesta),

ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi i sl.),

* pružanja usluge u zatvorenim ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo (tržni centri, pijace i sl.) i priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću (kladionice, igraonice i sl.),

* pružanja zanatskih i drugih usluga u neposrednom i dugotrajnom fizičkom kontaktu sa korisnikom usluge (kozmetički saloni, frizerski saloni, saloni lepote)

Njihovo novo radno vreme će biti od ponedeljka do petka, od 05 do 17 sati.

Delatnost u oblasti kulture koja podrazumeva istovremeno prisustvo više osoba u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) i oblasti sporta koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru ili dugotrajniji neposredni kontakt sa korisnikom usluge (fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa centri, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju i sl.) ograničava se tako da ti objekti radnim danima (od ponedeljka do petka) mogu raditi od 05 časova do 17 časova.

Mašine za led, jelovnici... Gde sve žive bakterije? Foto: Pixabay

Od ograničenja izuzete su:

* apoteke, izuzev onih apoteka koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima i za koje upravljač ne može obezbediti posebne koridore za pristup ili u koje se ne ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine,

* benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva i trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, koji mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog u stavu 1. ovog člana, kao i subotom i nedeljom;

Od ograničenja su izuzete i trgovinske i druge radnje i prodajna mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, koji mogu da rade do 21. časa, kao i subotom i nedeljom; ali i pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije, koji mogu da rade i subotom i nedeljom;

Pijace mogu da rade subotom i nedeljom, od 06 časova do 15 časova. Mogu da rade i fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa centri, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju – kada se koriste u svrhu treninga i priprema za održavanje i održavanje registrovanih takmičarskih sportova.

JAGODINA PRVI MAJ MERE PIJACA Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Sve druge radnje, objekti i mesta (obućarske, krojačke, stolarske, staklorezačke i sl. radnje, servisi, tehnički pregledi i sl.) na kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije obavezno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, mogu da rade i subotom.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja.

Podsetimo, Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19 na sednici održanoj 30. novembra doneo je zaključak kojim se Vladi preporučuje da se izmeni propis kako bi se radno vreme objekata uskladilo sa složenom epidemiološkom situacijom.

Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji

U Republici Srbiji je do 15 časova 02. decembra 2020. godine registrovano ukupno 191.356 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 22.069 osoba od kojih je 7.919 pozitivno.

Na respiratorima je ukupno 270 pacijenata.

U Republici Srbiji testirano je ukupno 1.822.488 osoba.

Preminule su još 52 osobe usled posledica izazvanih virusom COVID 19.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 1.704.

Trenutno je ukupno hospitalozivano 7.611 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, odnosno koji su suspektni na novi korona virus.

Video: Tiodorović: Samo da izdržimo ovu navalicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • moki

    3. decembar 2020 | 07:05

    Svi smo mi pozitivni.. Samo je pitanje Kovid ili Kovin..

  • SrbskiBek

    3. decembar 2020 | 07:46

    Jel procitao neko juce da se porez na imovinu povecava !?????? Da se migranti uvode u legalne tokove (dobijaju licne karte ) ..ili se cela nacija bavi ovim glupostima !???

  • TRX

    3. decembar 2020 | 08:55

    Ako se skraćuje rad na pola dana, zašto se ne skraćuju uplata doprinosa na 50%? Uzročno-posledicno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA