Za dan se u bolnici u Subotici zameni 100 boca sa kiseonikom: Kovid kapaciteti se stalno proširuju

Tokom jučerašnjeg dana zabeleženo 150 novih slučajeva zaraze

  • 0
Čovel lekar vizir maska koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Epidemijsku situaciju u Vojvodini stručnjaci ocenjuju kao vanrednu sa tendencijom daljeg pogoršanja, a u Subotici je oko 1.600 aktivnih slučajeva zaraze, sa juče registrovanih 150 novoobolelih od korona virusa.

Direktor Opšte bolnice doktor Slobodan Puškar kaže da tokom proteklih dana kroz kovid ambulantu prolazi oko 80 do 100 pacijenta, što je veliki broj.

Prema njegovim rečima u bolnici je na lečenju 170 pacijenta, ali stalno se dešavaju novi prijemi i otpusti. U jedinici intenzivne nege je 19 pacijenta.

Ističe da se u bolnicu primaju samo pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Ipak, u tu bolnicu, kao regionalnu, dolaze pacijenti iz Iđoša i Bačke Topole, a sada i iz drugih krajeva Vojvodine.

- Na sreću ovde postoje kapaciteti i nijedan pacijent sa srednjeteškom i teškom slikom ne može ostati nezbrinut, bez hospitalnog lečenja - rekao je dodajući da se kapaciteti stalno proširuju, te da je više od polovine zaposlenih u kovid sistemu, prenosi RTS.

- Za poslednja 24 časa, a taj trend se održava poslednjih deset dana, zamenjeno je sto boca sa kiseonikom. Izuzetan je napor za ceo sistem - kazao je uz napomenu da je u proteklih pet, šest dana stiglo i 15 novih respiratora i monitora.

Naglašava da bolnicia funkcioniše i u non-kovid sistemu.

- Tokom prethodnih sedam dana zbrinuto je pet, šest pacijenata sa akutnim infarktom miokarda, ugrađeno je nekoliko pejsmejkera, urađeno je 20 hiurških operacija. Bilo je 23 porođaja, od toga šest carskim rezom... Pacijenti koji se ne leče od kovida ne treba da brinu - reči su direktora bolnice Puškara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA