Kon: Situacija katastrofalna, ali sistem nije pukao. Sledeće nedelje pad broja zaraženih u Beogradu

Dr Predrag Kon naveo je i da će za praznike situacija biti teška jer će pritisak na bolnice biti i dalje veliki

  • 39
Predrag Kon, krizni štab Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog dr Predrag Kon očekuje već sledeće nedelje manje inficiranih u Beogradu jer već drugu nedelju nema povećanja broja novoobolelih, odnosno nalazi se na najvišem nivou. Ipak, kako navodi epidemiolog, sada je prekretnica i ovo će dugo trajati.

- Broj će početi da pada uskoro, u Beogradu nema povećanja zaraženih. Da broj inficiranih počne da pada u Beogradu može se očekivati sledeće nedelje. Ipak, tako neće biti u celoj zemlji jer se virus u pojedinim delovima tek rasplamsava - rekao je dr Kon za RTS.

Slično će, kaže, biti i za predstojeće praznike.

- Dočekivanje Nove godine neće biti uobičajeno. Za praznike će situacija biti teška jer će pritisak na bolnice biti i dalje veliki. Mere će biti na snazi dok god to bude trebalo, lično mislim da bi one mogle da budu i oštrije - rekao je doktor.

Odvratiti građane da dođu u Srbiju

Kada je reč o našim građanima koji žive u inostranstvu, dr Kon kaže da treba sve učiniti da se oni odvrate od dolaska u zemlju.

- Ako dođe isti broj ljudi koji je došao za Vaskrs, mi nećemo to izdržati. Sada imamo katastrofalnu situaciju. Sistem nije pukao ali je već prenpregnut i situacija je izuzetno teška, potpuno neprimerena za 21. vek - rekao je epidemiolog.

Kada je reč o vrtićima i nižim razredima osnovne škole, Kon kaže da je situacija stabilna.

- Počinje da se vidi smanjenje prijavljivanja zaraženih u školama. Bilo je vrlo malo prenosa virusa među decom, i iako imamo sada da i nastavnici oboljevaju, ali van škole. Daleko je veći problem zaražavanje vaspitača van vrtića nego prenošenje u okviru njega - naveo je doktor.

Vrtic, korona virus Foto: Shutterstock, Pixabay

Na pitanje zašto nije potreban negativan test 15 dana posle zaražavanja, dr Kon odgovara:

- Jula meseca je SZO jasno rekla da posle 14 dana, ako neko nema 3 dana tegobe, osoba nema virus koji je prenosiv. Krajem avgusta, početkom septembra je to počelo da se primenjuje i kod nas. Pacijent ne mora da ima negativan test da bi bio pušten sa bolničkog lečenja. Mi lečimo pacijenta, a ne test - naveo je doktor.

Video: Brnabić: Nova kovid bolnica u Batajnici otvorena u pravi čas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitanjce

    4. decembar 2020 | 11:54

    Zasto ste uvodili policijski cas u martu? Da li je to bila pogresna procena? Cela Evropa je pisala o nasim prestrogim merama, ostetili ste privredu, zatvorili najstarije, raspustili skole, kada nikakve potrebe nije bilo na stotinak zarazenih. Da li ce neko odgovarati za to? Kako ocekujete da postujemo mere i cuvamo zdravlje kada pravite razdor medju ljudima? Male privrednike i njihove radnike ste pustili niz vodu, a ocekujete savest od naroda. Vama i vasim merama veruju samo drzavni sluzbenici jer radili , ne radili, plata im leze na racun. Vi ste bruka i sramota za coveka. Ali ste ocigledno dobar matematicar.

  • Ja sam ja

    4. decembar 2020 | 11:53

    Ovaj kaze da kriva pada sledece nedelje, a malo ispod dole vest koja vodi na Blic sajt, Srdja Jankovic kaze da se ne ocekuje pad uskoro, vec ocekuje da poraste broj zarazenih i da nas ceka trocifreni broj umrlih. Predlozite kriznom stabu sledeci put da se dogovore sta da lazu

  • Срва

    4. decembar 2020 | 12:10

    Ситуација је катастрофална јер стручни штаб не ради добро. Треба сменити исти и довести нове људе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA