≫ 

Teško stanje u Vojvodini: Korona hara, Novi Sad dobija kovid bolnicu s 330 kreveta

Hala Novosadskog sajma postaje kovid bolnica

  • 18
Krizni štab Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Palati Srbija danas se u 15 časova održala konferencija za medije Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa.

Na konferenciji su govorili državni sekretar za zdravstvo dr Mirsad Đerlek i dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra (KC) Vojvodine.

U prethodna 24 sata u Srbiji je od posledica korona virusa preminulo 69 osoba, a 7.782 su pozitivne. Na respiratorima se nalazi 270 pacijenata.

Najviše je u prethodna 24 sata zaraženih u Beogradu - 1.975, zatim 475 u Novom Sadu, Kragujevcu 288, Nišu 253, Kraljevu 207, Pančevu 172 i ostali gradovi imaju ispod 100 inficiranih.

- U KC Vojvodine nalaze se 422 pacijenta koja su hospitalizovana, 25 se nalazi na mehaničkoj ventilaciji. Veliki broj njih se nalazi na intenzivnoj kiseoničkoj potpori - rekla je dr Stokić.

Video: U Srbiji prvog petka u decembru: 7782 zaraženih i 69 preminulih

I hala Novosadskog sajama će biti pretvorena u kovid bolnicu sa 330 ležajeva, dodala je ona.

U Urgentnom centru bilo je 160 pregleda.

- Uočili smo da je poslednjih nedelja priliv pacijenata bio velik, ali su oni sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, ali i oni koji su kritično oboleli pacijenti. Svaka naša jedinica ima i jedinicu intenzivne terapije gde se oni hospitalizuju - rekla je ona.

Kako je navela, zdravstveni radnici u KC Vojvodine nisu mogli da izmaknu oboljevanju korona virusom.

- Još uspešno uspeva da pokrije sve kapacitete za kadrovima, premeštanjem zdravstvenih radnika iz jedne ustanove u drugu - istakla je dr Stokić.

Pik trećeg talasa od 15. do 25. decembra

Dr Đerlek je naveo da se vakcina pojavljuje u rekordnom roku i da će biti od izuzetnog značaja u teškoj borbi protiv kovida 19.

On je naveo da svako ima prava da kaže svoje mišljenje u Kriznom štabu, ali se odluka donosi na osnovu glasova svih članova, odgovarajući na pitanje šta misli o izjavama kolega da su mere za suzbijanje epidemije korona virusa kasno donete.

- Virus se iz regiona prelio u Srbiju. Mislili smo da ćemo biti izolovano ostrvo što je nemoguće u ovoj situaciji. Grad Beograd je obezbedio šatore nalik čekaonicama ispred ambulanti, tu su i grejna tela, to je sve što smo mogli da učinimo. Od 15. do 20, 25. decembra će se dostići pik i situacija će se posle toga stabilizovati - ukazao je Đerlek.

Govoreći o novim merama, doktor je rekao da je glavni cilj uspostaviti što bolju kontrolu nad njima.

- Molim građane da nam pomognu u ovom teškom trenutku da se što masovnije pridržavaju mera kako bismo se zajednički oduprli 3. talasu - apelovao je Đerlek.

Podsetimo, u Srbiji su zbog širenja virusa kovid 19 danas stupile na snagu nove, oštrije mere, i ovo je prvo obraćanje članova Kriznog štaba nakon što su one usvojene.

Kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi, neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru bez izuzetka. Njihovo radno vreme biće od ponedeljka do petka od 5 do 17 časova.

Ovim objektima je dozvoljeno da obavljaju dostavu hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Pumpe, apoteke, ordinacije radiće bez ograničenja. Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 do 15 sati.

Video: Lončar: Samo u ovoj bolnici u Batajnici moći će da bude 250 pacijenata na respiratoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sve u svemu ...

    4. decembar 2020 | 15:19

    Nadrljali smo ako se sami ne čuvamo.Navala stvarno bolesnih i hipohondrika na zdravstvene ustanove je tolika da će mnogi ugroženi drugim bolestima ostati bez adekvatne lekarske pomoći.

  • Sasa

    4. decembar 2020 | 15:13

    Sve moj do mojega

  • DLZ

    4. decembar 2020 | 15:26

    Sta kaze Djevrek!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA