Dr Vladimiru Cizelju nagrada Kapetan Miša Anastasijević

Kome je pripala nacionalna nagrada za poslovnu viziju? Institutu Vlatacom i dr Vladimiru Cizelju koji razvijaju pametne tehnologije za bezbednost građana

  • 0
Vladimir Cizelj laureat nagrade Kapetan Miša Anastasijević Foto: Promo

Čuvena nacionalna nagrada “Kapetan Miša Anastasijević” dodeljena je jubilarni dvadeseti put liderima u oblasti nauke, zdravstva, privrede, kulture i novinarstva. Priznanje se dodeljuje u nekoliko kategorija: za najboljeg preduzetnika, za najbolje preduzeće, najboljeg menadžera, angažovano informisanje, kao i za kvalitet usluga. Na spisku nagrađenih našao se i Vladimir Cizelj ispred instituta Vlatacom koji je ovom prilikom nagrađen za poslovnu viziju.

Pametna tehnologija za bezbednost građana

Institut Vlatacom na čelu sa Dr Vladimirom Cizeljom zaslužan je za razvoj i integrisanje složenih pametnih tehnologija koje služe za prikupljanje biometrijskih podataka, šifrovanje i autentifikaciju, videonadzor, zaštitu granica na kopnu i moru, kao i zaštićenu komunikaciju i online bezbednost.

Vlatacom sarađuje na naučnim projektima sa prestižnim svetskim univerzitetima kao što su Oksford, Univerzitet Florida Atlantik i Univerzitet u Brnu, a između ostalog Cizelj je ostvario zavidnu poslovnu i diplomatsku saradnju sa Venecuelom, Bocvanom, Kraljevinom Lesoto, Republikom Surinam, Namibijom, Republikom Palau, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Sudanom. Vladimir Cizelj je Vlatacom-ove projekte plasirao u mnoge zemlje Evrope, Afrike, Južne Amerike i Azije gde se uspešno primenjuju.

Vlatacom, čiji je osnivač Dr Vladimir Cizelj, vodeći je srpski proizvođač u domenu informaciono-komunikacione tehnologije, obrade elektronskih identifikacionih dokumenata, biometrijskog očitavanja dokumenata, kontrole i regulacije saobraćaja, sistema za nadgledanje i automatsko prepoznavanje registarskih tablica, kao i obrade pametnih signala slika i radio-talasa.

Naučni doprinos Dr Vladimira Cizelja

Dr Vladimir Cizelj rođen je 1951. godine u Ptuju (Republika Slovenija). Nakon završenih diplomskih studija na Beogradskom univerzitetu, smer Elektronika, telekomunikacije i kontrolno inženjerstvo, stekao je zvanje mastera Biznisa i administracije na Univerzitetu Blumzberg u Pensilvaniji, SAD.

Potom osniva departman za razvoj specijalnih uređaja i sistema na Institutu nuklearnih nauka “Vinča” koji i dan-danas nose naziv “Cizeljovi uređaji” i “Cizeljovi sistemi”. Kompaniju Vlatacom osnovao je 1997. godine i ona je vremenom postala nosilac mnogih međunarodno priznatih sertifikata i nagrada. Dr Vladimir Cizelj poseduje i počasni doktorat Evropskog univerziteta u Beogradu, a zvanje akademika stekao je na Evropskoj akademiji nauka u Beču.

Vlatacom usavršavanjem svojih tehnoloških dostignuća podiže nivo nacionalne bezbednosti - od sistema i rešenja u oblasti elektronskih identifikacionih dokumenata, preko radara sa dometom iza linije horizonta, uređaja za informaciono‑komunikacionu bezbednost, do specijalizovanih uređaja sa integrisanim kriptografskim funkcijama.

Na taj način pokrivena je bezbednost na ulicama i putevima, u zatvorenim objektima, ali i pogranična bezbednost i bezbednost u komunikaciji. Upravo iz ovih razloga i za spomenuta dostignuća Cizelj se našao među laureatima nagrade “ Kapetan Miša Anastasijević”.

Najpre sertifikovan kao razvojno‑istraživački centar od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Vlatacom je 2015. godine postao prvi privatni srpski naučni institut na polju informaciono‑komunikacionih tehnologija.

Šta je to Bezbedan grad?

Kada su u pitanju sistemi za nadzor, među Vlatacomovim projektima posebno se ističe koncept “Bezbedan grad”. On u sebi objedinjuje sve potrebne komponente za bezbednost građana: sistem za automatsko prepoznavanje registarskih tablica, IP kamere, kao i Tetra sistem koji čini digitalni ćelijski komunikacioni sistem u službi javne bezbednosti.

Tetra sistem našao je svoju primenu u državnim servisima i ministarstvima, preko elektroenergetskih kompanija, saobraćajne i naftne industrije do komunalnih preduzeća.

Sistemi za detekciju prekršaja koje je razvio Vlatacom na čijem je čelu Dr Vladimir Cizelj, obuhvataju fiksne i prenosne sisteme koji automatizuju proces prepoznavanja registarskih tablica, kao i napredan video-nadzor kako u otvorenim tako i zatvorenim prostorima.

Kapetan Miša - preduzetnik i zadužbinar

Kapetan Miša Anastasijević (1803-1885) po kojem ova prestižna nagrada nosi ime bio je uspešan trgovac i ugledan čovek koji je nesebično pomagao siromašnima iz razloga što nikad nije zaboravio sopstveno siromašno poreklo i sve ljude koji su mu na trnovitom putu do uspeha pomogli. Bavio se trgovinom solju, kupovao spahiluke, davao velike zajmove ali i opraštao dugove. Novčano je pomagao piscima da objave knjige, a bio je i počasni član “Društva srpske slovesnosti”. Poklonivši zgradu u Beogradu srpskom narodu 1863. godine, poznatu pod imenom Kapetan Mišino zdanje, postao je jedan od najvećih srpskih dobrotvora i zadužbinara.

Vladimir Cizelj jedan je od dvadesetčetvoro dobitnika priznanja “Kapetan Miša Anastasijević” za 2020. godinu. Nagradu dodeljuje Media invent iz Novog Sada, Univerzitet u Novom Sadu i Privredna komora Srbije u okvitu projekta “Put ka uspehu”. Kako žiri naglašava, ocenjuje se poslovnost, tržišna pozicija, društvena odgovornost, solidarnost i etika poslovanja. Nagrada obuhvata plaketu, statuu i zlatnik sa likom Kapetana Miše, a svake godine svečanost bude ulepšana objavljivanjem monografije u kojoj su predstavljeni svi dobitnici ovog značajnog priznanja.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA