≫ 

Dvoje dece do 10 godina u Nišu hospitalizovana zbog korona virusa

Prema navodima epidemiologa Branislava Tiodorović, člana Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, nijedno dete nije imalo težu kliničku sliku

  • 0
Merenje temperature, deca, škola, toplomer, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Od 32 deteta uzrasta do 10 godina kojima je, prema podacima niškog Doma zdravlja potvrđen kovid, dva su bila hospitalizovana, a nijedno nije imalo težu kliničku sliku, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović i dodaje da deca tog uzrasta retko oboljevaju i nisu prenosioci, a da su izuzeci veoma retki.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja kovid pozitivne dece uzrasta do 10 godina, 31 je virus preneo neko od ukućana, a težih simptoma nije bilo.

- U kovid pedijatrijskom centru Kliničkkog centra Niš, u periodu od 23. novembra do 3. decembra hospitalizovano je ukupno 20 dece, od toga uzrasta do 10 godina dvoje, nijedno nije iz Niša. Takođe, nije bilo težeg oboljevanja - kaže Tiodorović za Južne vesti.

Kaže da to ide u prilog činjenici koja je potvrđena u svetskoj naučnoj literaturi, da deca tog uzrasta izuzetno retko oboljevaju i da nisu prenosioci.

- Međutim, veoma retkih izuzetaka uvek ima, pogotovo ukoliko imaju naslednih predispozicija ili već stečenih oboljenja već u tako ranom periodu života - dodao je epidemiolg.

Portal podseća da je prema podacima Doma zdravlja, u pedijatrijskoj kovid ambulanti, za nešto više od nedelju dana, pregledano 331 dete, a ispostavilo se da je njih 68 pozitivno na koronu, od toga 32 uzrasta do 10 godina.

Kao jedan od medicinskih razloga zašto mlađi osnovci nisu prešli na onlajn nastavu epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je naveo da deca do 10 godina nemaju dovoljno receptora koji je neophodan da se virus veže za ćeliju.

Prosvetnim radnicima, kaže, izražava zahvalnost i divljenje za njihov rad u obrazovanju koje je "jedan od najvažnijih stubova društva koje želi da stremi prosperitetu".

Video: Kon: Ispitivanja su pokazala da deca do deset godina retko prenose virus

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA