Ostavljena i zaboravljena od svih Radmila Zarić je sahranjena u Prištini

Iza nje je ostao stari pokvareni mobilni telefon, minđuše i prsten od bižutireje i nešto manje od jednog evra

  • 5
Groblje, sanduk, raka Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Radmila Zarić, štićenica Doma za stare u Prištini, preminula je juče, a sahranjena danas na pravoslavnom prištinskom groblju. Sahranu je organizovala odbornica SO Gračanica Snežana Jovanović, a opelo je obavio sveštenik Staniša Arsić, piše Gračanicaonlajn.

Ostavljena i zaboravljena od svih, i rodbine i prijatelja i institucija, u Prištini je u Domu za stare preminula Radmila Zarić, poreklom iz Crne Gore, koja je do oružanog sukoba na Kosovu živela u Glogovcu. Iza nje je ostao stari pokvareni mobilni telefon, minđuše i prsten od bižutireje i nešto manje od jednog evra, prenosi radio Kontakt plus.

Iz Doma za stare u Prištini su o smrti Zarićeve obavestili opštinski odbor za bezbednost zajednica u Prištini, a koordinator tog odbora Fatmir Biljalji je kontaktirao Snežanu Jovanović, koja je samoinicijativno organizovala sahranu, zajedno sa parohom prištinskim Stanišom Arsićem, koji je izrazio zabrinutost jer prištinske institucije ne obaveštavaju crkvu o ovakvim slučajevima.

Ukop pokojnice su obavili radnici JKP "Ekologija" iz Gračanice, a po pravoslavnom običaju, meštanka Gračanice Slađana Aritonović je skuvala žito.

Telo pokojne Radmile Zarić je od Doma za stare do groblja prevezeno vozilom Islamske zajednice koja je obezbedila i kovčeg, jer ima ugovor sa Ministarstvom rada i socijalne zaštite, u okviru koga funkcioniše i Dom za stare, kako je Jovanovićevoj rekla socijalna radnica Vezire Ćazimi.

Gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti, prvo je u objavi na svom Fejsbuk profilu naveo da je sahranu organizovala Islamska zajednica u saradnji sa opštinom, jer "nije bilo nikog ko bi je sahranio, uključujući i versku instituciju kojoj je pripadala".

Sot ka ndërruar jetë një qytetare e moshuar e nacionalitetit serb në Shtëpinë e Pleqve. Ishte vetë dhe nuk paska pas...Posted by Shpend A. Ahmeti on Saturday, December 12, 2020

Međutim, Gračanica onlajn u tekstu tvrdi da ova Ahmetijeva izjava nije tačna.

Gradonačelnik Prištine se potom ponovo oglasio na Fejsbuku:

- Mojim srpskim sugrađanima: Niko ne preuzima zasluge za sahranu, niti iko ikoga optužuje. Niko se ne nadmeće. Starački dom je kontaktirao Islamsku zajednicu Kosova, oni su pozvali nas, a potom smo se mi obratili opštini Gračanica. OEBS je takođe pomogao. Islamska zajednica je obezbedila kovčeg i transport do pravoslavnog groblja. Namera mi je bila da zahvalim Islamskoj zajdnici što se nije bavila verskim pitanjima, već je jednostavno pomogla - naveo je, između ostalog, Ahmeti.

Pash reagime nga webfaqe serbe! Ky është reagimi im i fundit në lidhje me këtë nga respekti për qytetaren R.Z. të...Posted by Shpend A. Ahmeti on Saturday, December 12, 2020

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.z

    13. decembar 2020 | 16:36

    Žalosno, gde su sad ovi borci što odavde viču "Kosovo je Srbija" da shvate jednu prostu stvar kako može biti naše bez našeg naroda. Nama se i jug Srbije prazni jer ljudi odlaze zbog bede a kako mislite da će se neko vratiti na Kosovo kad se uhlebio u BG-u ili inostranstvu?

  • Kikii

    13. decembar 2020 | 17:18

    Ja samo pitam,gde su joj deca,rodbina na kraju država Srbija ..?

  • Veteran Košare

    13. decembar 2020 | 16:41

    Sramota za Drzavu Srbiju ! Dali o ovakvom Kosovu u sastavu Srbije vi to nama pricate ? Nece nikom poci za rukom da referendum o Kosovu izdvoji Kosovo iz sastava Srbije. Raspisujte ga odmah nemojte uzalud trošiti vreme kad i sami znate da 90% Srba ce glasati da Kosovo ostane u sastavu Srbije, sto vam i ankete pokazuju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA