"Zbog nasilja u porodici Nikolić intervenisali su 65 puta. Ženi su rekli da se ponaša kako treba"

Postavljeno je pitanje kako se ovo dogodilo, kako je sistem izneverio gospođu Nikolić

  • 18
Nasilje u porodici Foto-ilustracija: Shutterstock

Na Fejsbuk stranici UN Women Serbia postavljen je video baziran na istinitom događaju, koji se navodno desio u Srbiji u kome je žena duže vreme bila izložena partnerskom nasilju. Policija je, kako se navodi, intervenisala čak 65 puta.

Kako bi se zaštitio identitet osoba, imena su izmenjena. Video započinje rečenicom da je gospođa Nikolić tokom braka više puta pretrpela porodično nasilje od strane supruga. Prijavila je nasilje Centru za socijalni rad, koji je rekao da je u pitanju porodični spor i sproveo je medijaciju.

Nasilje se nastavilo. Policija je intervenisala 65 tokom njihovog braka, navodi se u snimku.

- Policija je uglavnom predlagala gospođi Nikolić da se ponaša kako treba - navedeno je u videu.

Odlučila je da podnese zahtev za razvod braka, da traži starateljstvo nad njihovim trima ćerkama i izracanje mere zaštite za nasilje u porodici.

- Gospodin Nikolić je optužen samo za psihičko nasilje, koje se retko kažnjava. Tri godine kasnije sud je odbacio sve krivične prijave protiv gospodina Nikolića. Njemu je odobreno starateljstvo nad dvema od tri ćerke - objašnjeno je u snimku.

Postavljeno je pitanje kako se ovo dogodilo, kako je sistem izneverio gospođu Nikolić?

- Jer je Centar za socijalni rad zaveo predmet kao porodični spor, a ne kao nasilje u porodici. Jer policija nije identifikovala gospodina Nikolića kao primarnog agresora. Jer je tužilac podneo samo jednu krivičnu prijavu za psihičko nasilje protiv gospodina Nikolića, a nijednu za fizičko nasilje. Jer deca nikada nisu prepoznata niti zaštićena kao potencijalne žrtve nasilja - rečeno je u videu.

Kako možemo da sprečimo ovakve tragedije? Pogledajte u videu ispod.

UN Women poziva na unapređenje rada institucija u oblasti nasilja nad ženama

Najnovije UN Women istraživanje o nasilju nad ženama u Srbiji pokazalo je da Srbija ima dobar pravni i institucionalni okvir ali je neophodno ojačati kapacitete stručnjaka/inja, kao i obezbediti odgovarajuća finansijska sredstva za adekvatan odgovor na slučajeve nasilja nad ženama.

Istraživanje pod nazivom "Da li pravda mimoilazi žene sa iskustvom nasilja: akcione preporuke za delotvornu prevenciju, zaštitu i krivično gonjenje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj", sprovedeno u periodu od jula 2018. godine do novembra 2019. godine, analizira propuste i neuspehe u pružanju odgovora na nasilje nad ženama u regionu, uključujući i Srbiju, posmatrano iz perspektive stvarnih slučajeva i na osnovu toga pruža konkretne preporuke za delovanje ka poboljšanju sistema zaštite.

Prema nalazima istraživanja, u Srbiji postoji pravni i institucionalni okvir za efikasnu zaštitu i krivično gonjenje slučajeva nasilja u porodici, ali sprovođenje zakonskih mera nije uvek adekvatno.

U tom kontekstu, preporuke ovog istraživanja ukazuju na neophodnost unapređenja rada institucija u Srbiji, i to ona koja bi doprinela povećanoj motivaciji među stručnjacima/kinjama i poboljšanja njihovih kapaciteta, ali i obezbedila neophodne finansijske i ljudske resurse za adekvatan odgovor na slučajeve nasilja nad ženama.

Neprekidno usavršavanje je neophodno za sve institucije i stručnjake/kinje, uključujući i unapređenje znanja u određenim oblastima, ali i obuke na temu promene stavova, iskorenjivanja uvreženih predrasuda i stereotipa, te sprečavanja diskriminatornih ponašanja, posebno prema Romkinjama, ženama sa invaliditetom itd.

Mihajlović: Poražavajuće vesti o porodičnom nasilju

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da su poražavajuće informacije da se u dva prethodna dana desilo nekoliko slučajeva porodičnog nasilja, u kojem su ubijene dve žene. Još jednu ženu je muž pokušao da ubije, dok su jedna žena i njena ćerka fizički napadnute od strane muža i oca.

- U samo dva dana, a da znamo, pet žena je bilo žrtva nasilja, od toga su dve izgubile život. To nije normalno i to je za svaku osudu - istakla je Mihajlović u saopštenju.

Navodi da svaka kriza, pa i ova izazvana korona virusom, otvara brojne probleme i stvara pukotine koje se odražavaju na celo društvo, ali da ništa ne opravdava nasilje nad ženama.

- Kolika god da je potreba za izbegavanjem socijalnih kontakata, nagomilanog besa i frustracija, straha za egzistenciju, nijedan razlog ne opravdava podizanje ruke na ženu - rekla je ona.

Mihajlović je podsetila da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano više od 166.000 slučajeva nasilja u porodici, da je doneto više od 60.000 hitnih mera zabrane prilaska i udaljenja nasilnika iz porodice i izrađeno skoro 52.000 individualnih planova zaštite žrtava, ali da to nije dovoljno, ako se svi ne uključimo u borbu protiv nasilja.

- U ovoj godini, do sada, brojimo 26 ubijenih žena žrtava nasilja. Ako mislimo da se izborimo sa nasiljem i da sumornu statistiku zamenimo društvom bez nasilja, zarad bolje budućnosti naše dece, onda ne možemo da se oslonimo samo na zakone - navela je Mihajlović.

Ona kaže da žene, zbog straha ili sramote, ne prijavljuju nasilje.

- Mi, kao komšije, prijatelji i rođaci, mislimo da je nasilje privatna stvar, zašto da se mešamo, i onda imamo ovako crne ishode. Hajde da to zajedno menjamo - zaključila je ona.

Veliki društveni problem

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je upozorila da su žena iz Aleksinca, koju je ubio bivši suprug i informacija da je muškarac u Požarevcu ranio partnerku i njenu ćerku, uz sve žrtve porodičnog i partnerskog nasilja u ovoj godini, svima opomena da se skretanje pažnje celokupne javnosti na ovaj veliki društveni problem, ne može i ne sme vremenski ograničiti.

Poverenica u saopštenju ističe da u svakom pa i u vremenu pandemije, koja je dodatno otežala položaj žena u riziku od nasilja, posebno zabrinjavaju podaci ženskih organizacija da je ove godine najmanje 30-oro dece ostalo bez majke, kao i da je dve trećine femicida izvršeno uglavnom u stanu ili kući u kojoj je žrtva živela. "Batine do smrti, nož, sekira, pištolj, bomba - stravičan je arsenal načina na koji su samo ove godine ubijene žene u Srbiji", ukazuje Janković.

Poverenica naglašava da je, prema podacima UN, od izbijanja pandemije, u mnogim zemljama zabeležen porast broja poziva na linijama za pomoć protiv nasilja u porodici i podseća da je institucija Poverenika u prethodnom periodu predlagala posebne mere zaštite, preporuke i inicijative u cilju rešavanja problema povodom kojih su se obraćale građanke, među kojima je bio kriterijum za smeštaj korisnica od kojih je tražen negativan test na kovid.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    17. decembar 2020 | 21:33

    Uvek je bilo tako i u staroj Yu , tesko im je smiriti agresivca pa onda ospu paljbu po zeni i deci da se smire i ne provociraju . Tuga ne dao Bog nijednoj da dodje u takvu situaciju , nigde pomoc dobiti .

  • Svetlana Vukov

    17. decembar 2020 | 23:04

    Tačno je da će vam reći da idete u drugu sobu, da se sklonite da pokušate da izbegnete sukob sa suprugom i slično. Kada vas pozovu da date iskaze svako odvojeno osećaćete se kao da ste vi nešto skrivili izazvali, čak će reći da ste kontradiktorni u izjavi i još će vam reći da ako pored fizičkog maltretiranja imate i psihičko , da je psihičko maltretiranje teško dokazati , još ako nemate novčana primanja onda ste tek u teškoj situaciji. Ovo govorim iz iskustva. Nisam ja prijavljivala mog supruga nego komšinica koja više nije mogla da sluša njegovo dranje pretnje i udaranje, uz pretnje meni da on zna kako da udari da se to ne prmeti a pred policijom kada je ona prvi put došla tvrdio da ja izmišljam. Nisu to bile povrede da sam bila pretučena već uvrtanje ruke , davljenje da izgubite dah, vuče vas za ruku po sobi zabija prste sa unutrašnje strane ruku kod šake to velika bol . šutiranje modrice po rukama modrice po nogama kada šutira i slično i stalne pretnje uz obrazloženje da me on ne tuče već me spasava jer se ja sama udaram . Starija sam žena bez primanja i moram da trpim. Gde mogu da idem, nigde. Nema tu nikakve zaštite od države , verovatno imate neku zaštitu ako vas prebije i imate ozbiljne povrede. Savet od rodbine ćuti ne izazivaj ga. Ćuti. I dokle.

  • Radovan

    17. decembar 2020 | 20:04

    Ovo vec postaje smesno, samo se diskreditujete sa ovakvim primerima. 😀 Pa neko moze i 300 puta da zove policiju, to ne znaci da je u pravu. Ovaj ako nije neka zverka koja ima svugde veze, onda je ovo klasicni slucaj zene kontrol frika koja zloupotrebljava zakon o zastiti zena, trosi resurse policije da bi izdominirala nad muzem. Policajci nisu glupi ljudi, dosli, videli pravo stanje na terenu, nju posavetovali da se iskulira i to je to, pogotovo sto su njemu pripale 2 cerke. Sto se nije razvela nakon npr 3 poziva? Treba da se donese i zakon da ko tako besomucno zloupotrebljava resurse policije, treba da plati finansijski, jer zbog ovakve, neko tamo izgubi glavu sto nema policije, dok se policija zamajava sa ovom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA