≫ 

Odgovor Ministarstva na pitanja da li deca treba da nose maske u vrtiću i u kojim situacijama

Uredbom je predviđeno da su roditelji dece starije od četiri godine u obavezi da obezbede da deca nose zaštitne maske na javnim mestima u zatvorenom

  • 7
Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus

Foto: Shutterstock

Nakon donošenja Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 od 15. decembra 2020. godine, a u vezi sa time da deca starija od četiri godine moraju da nose maske u zatvorenim prostorima i na otvorenom gde nije moguće održavati distancu, pojavile su se nedoumice da li se to odnosi i na vrtiće. Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja otkrivaju za Telegraf.rs u kojim uslovima mališani u predškolskim ustanovama moraju da ih nose.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navodi, da u strogo kontrolisanim uslovima tokom boravka u predškolskim ustanovama, u kojima se primenjuju propisane protivepidemijske mere, nije potrebno da deca nose zaštitne maske. Ukoliko deca sa vaspitačima organizovano napuštaju objekat, neophodno je da svi nose zaštitne maske - saopštili su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako navode, zaštitna maska je obavezna za sve osoblje u predškolskim ustanovama tokom boravka na radnom mestu.

- Ministarstvo podseća da je još u maju poslalo svim predškolskim ustanovama Instrukcije u vezi sa postupanjem predškolskih ustanova u vreme trajanja epidemije Kovid-19, kojom je, između ostalog, predviđeno da su i roditelji koji ulaze u predškolsku ustanovu u obavezi da nose zaštitnu maske - ističu iz Ministarstva.

Uredbom je predviđeno da su roditelji dece starije od četiri godine u obavezi da obezbede da deca nose zaštitne maske na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje između dva lica od najmanje dva metra (ispred prodavnica, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima i sl.).

Nošenje zaštitnih maski je obavezno u javnom drumskom i železničkom prevozu putnika.

Video: Dr Pelemiš otkrio da li bi deca trebalo da nose maske u vrtićima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    18. decembar 2020 | 14:28

    Deca NIGDE ne treba da nose maske !

  • EL NINJO

    18. decembar 2020 | 14:57

    Struka je bruka.

  • Samo Zemun

    18. decembar 2020 | 15:07

    Da li su maske zdrave za decija pluca???? Kako postupati kad neko dete ima astmu ili unutrasnju alergiju? Da li i tada treba da se gusi sa maskom na licu????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA