≫ 

Krizni štab o "propustu i nesporazumu": Inspekcije na terenu, molimo građane da ne rade sami testove

Oni su isključivo i jedino planirani za kvalifikovano zdravstveno osoblje, privatne zdravstvene insiticije i to nisu testovi za građane i samouzimanje brisa, objasnio je Gojković

  • 93

Kućni testovi relevantni, rekao je na današnjoj konferenciji za štampu Kriznog štaba pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

- U najblažem slučaju ispao je nesporazum. Agencija za lekove i medicinska sredstava je dala dozvolu za promet različitih vrsta antigneskih testova. Oni su isključivo i jedino planirani za kvalifikovano zdravstveno osoblje, privatne zdravstvene insiticije i to nisu testovi za građane i samouzimanje brisa.

Test na antitela za korona virus, kovid Testiranje treba da se vrši u medicinskim institucijama / Foto: Shutterstock

- Zdravstvene inspekcije su na terenu već od jutros. Molim građane koji su nabavili ove testove, da ne uzimaju uzorke. Prilikom nestručnog uzimanja brisa može da se em uzme materijal kako ne treba, pa da se automatski dobije lažno pozitivan ili negativan nalaz, em može da se taj koji uzima uzorak da se samopovredi i da imamo još veći problem - objasnio je dr Zoran Gojković.

On je istakao da ovi testovi nisu za pojedinačno uzimanje.

- Nije stvar da mi nekome branimo, već to nije registrovano za takvu upotrebu. Dodatni problem, veoma opasan, jeste način odlaganja tog iskorišćenog testa. To je infektivni otpad koji zahteva posebno skladišenje o odlaganje. Zato molim građane da ih sami ne uzimaju - zaključio je on.

Kako je dodao, ukoliko se pojavi kvalitetan test za samoupotrebu, oni će to dozvoliti.

Video: U Srbiji se pojavio test u apotekama namenjen privatnim zdravstvenim ustanovama a ne građanima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nig

    18. decembar 2020 | 17:09

    Ne radite sami testove od 1300 din, nek vam to uradi stucnio lice za 9000... 1300 X 4 tj. 5200 ili 9000 X 4 tj. 36000 za cetvoraclanu porodicu. Vi se kao brinete da neko ne povredi sebi sluzokozu nosa....hahhhhahhhaaahhaa ovo je sou

  • Mike

    18. decembar 2020 | 16:15

    Ne uzimajte sami jer kosta 1200 din. Morate doci kod nas da vam uzmemo 9000.

  • Aleksandar

    18. decembar 2020 | 16:17

    Jos jednom CIRKUS od drzave... Diznilend!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA