Virus je mutirao! Najmlađi pacijent u Batajnici ima 23 godine, klinička slika najteža u 3. talasu

* Rukovodilac kovid bolnice Tatjana Adžić Vukičević duboko ubeđena da je došlo do višestrukih mutacija korona virusa * Gotovo polovina bolesnika na intenzivnoj nezi diše pomoću respiratora

  • 10
Kovid bolnica u Batajnici, Batajnica Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Kovid bolnica u Batajnici, Batajnica dr Tatjana Adžić Vukičević / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Rukovodilac nove kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević smatra da je korona virus mutirao i ocenjuje da je, po dinamici i težini kliničke slike, ovaj treći talas najteži, pre svega zbog velike transmisije virusa.

- Kao kliničar sa višedecenijskim iskustvom, mislim da je virus mutirao, pre svega zbog većeg stepena prenosivosti s čoveka na čoveka i zbog težih oblika kliničkih slika u odnosu na prvi talas bolesti - rekla je Adžić Vukičević za današnji Blic.

Ona je istakla da se ne bavi bazičnom medicinom, odnosno istraživanjem, imunologijom, ali je navela da je duboko ubeđena da je u osnovi ovog RNK virusa došlo do višestrukih mutacija.

Adžić Vukičević je ocenila da se bolnica u Batajnici pojavila u pravo vreme, kada je dnevni broj obolelih iznosio oko 8.000 i kada su svi dostupni kapaciteti u bolnicama bili praktično ispunjeni.

Ukazala je i da se trenutno na bolničkom lečenju nalaze 533 bolesnika i istakla da drugi deo zgrade još nije u funkciji, a da je ukupni kapacitet bolnice 930 mesta, prenosi Tanjug.

Što se tiče starosne strukture pacijenata u Batajnici, ona kaže da je ona različita i da je njihova prosečna starost 67 godina. Napominje da najmlađi bolesnik ima 23 godine, a najstariji 96 godina.

- Od 85 raspoloživih mesta u jedinicama intenzivne nege, u ovom momentu je 42 (49 odsto) bolesnika intubirano, dok su preostali bolesnici na nekom od drugih vidova asistirane ventilacije, a to su neinvazivna mehanička ventilacija (NIV), njih oko 30 odsto, i oko 20 odsto bolesnika na mašinama sa visokim protokom kiseonika - rekla je Adžić Vukičević i kao veliki uspeh izdvaja to što je tim anesteziologa pre dva dana uspeo da samo u jednom danu odvoji od mašine sedam bolesnika.

Ona je pozvala građane da poštuju sve mere zaštite, pre svega da nose masku i drže fizičku distancu.

- Bolest je i te kako prisutna svuda oko nas. Najopasniji su zdravi prenosioci - upozorila je Adžić Vukičević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA