Zašto je Kučaj posebno opasna planina za neiskusne? Danima možete da šetate izgubljeni i bez signala

Stefan Rusov (27) i Milica Mirjanić (20), nestali juče na području planine Beljanice, a pronađeni su posle više od 24 sata potrage

  • 3
Žena devojka planinarenje mobilni telefon ranac Foto: Shutterstock

Masiv Južnog Kučaja, planina koja je krula tajnu Stefanovog i Miličinog nestanka, nije po svojoj morfologiji posebno ekstrmna, ali... Reč je o ogromnom, nenaseljenom terenu, pravoj lepoti Srbije koja krije bisere, ali nosi i ćudi divljine. Srećom, mladi par je pronađen živ i zdrav.

Ali, ovaj slučaj treba da bude nauk svima koji se odluče na, inače zdravu i lepu avanturu - upoznavanje prirode Srbije. Gubljenje je, nažalost, velika opasnost. Kako je neko prokomentarisao na društvenim mrežama "Kučaj je savršeno mesto za gubljenje, jer na 80 posto površine Kučaja uopšte nema mobilnog signala. A za prelazak planine pešice s jednog kraja na drugi treba bar 3-4 dana, i to ne kratka, zimska dana".

Zaista, dok prolazite šumama i gorama, kanjonima i liticama, teško ćete naići na živu dušu. Kućice, ako i postoje, napuštene su, i to uopšte nisu sela, već neke ekonomske zgrade na imanjima.

A, za boravak u planini, mobilni telefon je ključna stvar, što i Gorska služba spasavanja često ističe - osim opreme, hrane i tople garderobe za noć na planini, kao i svetla, potrebno je poneti i mobilni telefon sa napunjenom baterijom. Jedino tako, u slučaju gubljenja, možete naići na signl i potražiti pomoć.

Ne smao što spasiocima možete da objasnite gde se nalazite, već oni, na osnovu dobrog iskustva, i sami mogu da vas "na slepo" putem razgovora usmere na pravu stazu.

Mobilni telefon dragocena je alatka iz još jednog razloga - GSP navigacije koja radi i kada nema signala. Postoje programi sa ucrtanim stazama koje možete koristiti i pratiti ih na planinarednju. Ni takvo praćenje staza nije garancija da vas GPS neće prevariti, jer on ne beleži linije, već tačke, a između dve tačk može da vas najednom deli nepremostiva prepreka.

- Važno je da napomenemo da su planine zimi i planine leti potpuno različita priča. Razlozi za gubljenje su takođe različiti. Nekada se desi da se prosto skrene na pogrešnoj stazi, nekada da ih zatekne mrak na planini, ili počne kiša. Dešava se i da turisti i rekreativci krenu u neadekvatnoj obući, pa se povrede i ne mogu da se vrate. GSS naravno i tada izlazi na teren. Mi uvek apelujemo da kada se ide u prirodu obavezno treba poneti dobru obuću, slojevitu gardarobu, hranu i vodu i svakako napuniti mobilni telefon.

- Takođe, preporuka je i da se nikada ne ide sam. U našim dosadašnjim akcijama dešavalo se da ljudi nekad ne ponesu lampe, nekad to ne bude adekvatna odeća, nekada obuća, nekad ostanu i bez hrane ili vode. Nema pravila - kazao je ranije za "Telegraf" Marko Obradović, spasilac Gorske službe spasavanja.

U toku ove godine bilo je zabeleženo više od 30 gubljenja na planinama. Međutim, planinari su obično bili na vezi sa GSS-om, potraga je obično završavana do jutra, a posledica nije bilo.

Stefan Rusov (27) i Milica Mirjanić (20), nestali juče na području planine Beljanice, a pronađeni su posle više od 24 sata potrage.

Video: Izjava tek pronađene Milice Mirjanić koja je nestala zajedno sa svojim dečkom juče

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    21. decembar 2020 | 08:42

    Na žalost cela istočna Srbija je pusta samo da znate ....

  • lora

    21. januar 2021 | 23:10

    Koja glupost.Izgubiti se u Kucaju gde na svakih par kilometara ima naseljenih mesta.Jedino ako su se vrteli u krug.Odrasla sam u tim krajevima i nemoguce je se izgubiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA