≫ 

Brnabić: Odlična saradnja oko registracije vakcine Sputnjik V, Fajzerova vakcina stiže ove nedelje

Juče su nam poslali još 50 vakcina radi registracije u Republici Srbiji

  • 24
Ruska vakcina, Sputnik V Foto: Profimedia/TASS

Gostujući u emisiji Hit Tvit, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je da srpska i ruska strana odlično sarađuju kada je u pitanju ispitivanje ruske vakcine Sputnik V.

- Želim da se zahvalim partnerima iz Ruske Federacije zato što na najefikasniji mogući način rade sa nama na ispitivanju vakcine Sputnik V, juče su nam poslali još 50 uzoraka Sputnjik Vakcine za našu Agenciju za lekove i medicinska sredstva, radi registracije te vakcine u Republici Srbiji i svu dodatnu dokumentaciju, poslaće nam tokom nedelje i neke reagense. Taj partnerski odnos za mene mnogo znači i želim da im se zahvalim na tome - kazala je Ana Brnabić.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je početkom meseca da su u toku pregovori između nadležnih institucija Rusije i Srbije o isporuci ruske vakcine "Sputnik V" Srbiji, kao i da u našu zemlju uskoro stiže određena količina tih vakcina za laboratorijsku kontrolu.

Fajzerova vakcina

Najavljena je i nabavka određene, ograničene količine Fajzerovih vakcina, koja će se najpre koristiti za ugroženu populaciju u domovima za stare.

- Mi smo potpisali za sada bilateralno ugovor sa Fajzerom, ugovor za Sputnik vakcinu i sa kineskim Sinofarmom. Po planu isporuke deo tih vakcina očekujemo do kraja ove godine, prvo Fajzerove, zato što sa njima prvo potpisali ugovor. Za uvoz tih vakcina je ALIMS već dala dozvolu tako da očekujemo njih ove nedelje. To svakako neće biti velike količine, ali neće biti količine za testiranje - kazala je Ana Brnabić i dodala je da se nada da ćemo dobiti i kineske i ruske vakcine i da ćemo u januaru i februaru imati veće količine.

Dr Nestorović je rekao da ljudi koji su preležali koronu imaju dobar imunitet.

- Antitela prođu posle par meseci, ali taj ćelijski imunitet je veoma dobar - kazao je Nestorović i istakao da oni koji su virus preležali nemaju potrebe da se vakcinišu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AkiLaki

    20. decembar 2020 | 22:59

    Ako mora da se primi, insistiracu na ruskoj. Ne znam, nekako mi je povjerljivija. Neki predosjecaj ili kako vec, ne znam ni sam da objasnim, ali sama pomisao na fajzer mi se ne dopada. Moje licno misljenjw i utisak. Svaka cast svima ali.....

  • Max

    20. decembar 2020 | 23:10

    Samo se vi pelcujte....Naravno prvo starački domovi da se reše što pre starih osoba koje primaju penzije...Što se ne vakcinise prvo krizni štab? TREBA DA ISPIRAJU MOZAK NARODU JOŠ.....

  • Dekika

    20. decembar 2020 | 22:04

    Kako nije odlicna saradnja, pogotovo od kad ste isli u Ameriku na potpisivanje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA