≫ 

Krizni štab pred najvećim izazovom od početka epidemije: Koje mere su za praznike, kad ćemo ih znati

Odluka koja je juče doneta o popuštanju mera nimalo nije bila laka, a članovi štaba tek imaju težak zadatak

  • 29
KORONA KRIZNI STAB SEDNICA Foto: Tanjug/Nikola Anđić

U Srbiji su juče relaksirane protivepidemijske mere, pa će sve do petka kafići, restorani, tržni centri i uslužne delatnosti raditi do 20 sati, a tog dana ponovo će se sastati Krizni štab za borbu protiv korona virusa, kada će biti donete odluke.

Sada su sve uši načuljene i oči uprte u to kakve će mere biti na snazi za doček Nove godine, a iako je juče bilo reči da će sve znati nakon sednice u petak, kako Telegraf.rs saznaje, mere za novogodišnju noć  najverovatnije će se razmatrati nakon predstojećeg vikenda. Ili će bar tada biti poznate.

Jučerašnje odluke o popuštanju mera, kako su izjavili epidemiolozi, nisu donete lako, a tek one koje treba da važe za Novu godinu i Božić predstavljaju izazov, i to najveći.

To za Telegraf.rs kaže i profesor dr Branislav Tiodorović, član tog tela.

- U petak ćemo se opet sastati i oceniti da li imamo opadajući trend, da li se, zaista, pogotovo ugostitelji, pridržavaju mera. Što se tržnih centara, uslužnih delatnosti i prodavnica tiče, mislim da tu neće biti nikakvih problema - kaže prof. dr Tiodorović za naš portal i dodaje:

Videćemo šta ćemo sa Novom godinom i Božićom. To je najveći izazov za nas.

Imunolog Srđa Janković, kazao je da se još ne zna kakve će mere biti za Novu godinu, jer se mere ne donose unapred nego u realnom vremenu.

- Verujem da niko od lekara neće reći da vidi kao moguće i zamislivo da bude slavlja velikog broja ljudi i niko od nas neće predložiti da se zabrana okupljanja dovede u pitanje pred Novu godinu -istakao je Janković.

Janković: Popuštanje mera nije odustajanje od zdravlja

On je rekao da je stav čitavog medicinskog dela Kriznog štaba bio da nema uslova za popuštanje mera, a da je do produženja radnog vremena nekih objekata došlo na zahtev Privredne komore Srbije i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

- Nakon razmene argumenata takva oduka je doneta i ne treba je predstavljati kao odustajenje od zdravlja ljudi. Lekari se neće baviti ekonomijom, ali oni koji se bave ekonomijom imaju svoje argumene i mi ih razmenjujemo. Nije naša ideja da kafići uopšte rade, ali mere moraju da budu donete od Kriznog štaba u celini, a to ne znači da je bilo kome od nas zdravlje na drugom mestu, naravno da je na prvom - istakao je Janković.

On je podsetio da su najbitnije mere na snazi mesecima i ocenio da se one nedovoljno pominju, a to su obaveza nošenja maske, držanje distance i zabrana okupljanja za više od pet osoba, sem u definisanim uslovima.

I doktor Predrag Kon je gostujući sinoć na B92 kazao da medicinski deo Kriznog štaba nije bio za jučerašnje popuštanje mera, da su bili uzrdžani ali da razumeju ekonomsku situaciju.

Odluke se teško donose 

Kada je reč o merama za Novu godinu rekao je da on ne bi govorio o tome, ali i ponovio da je već svima jasno da se ona neće dočekivati kao ranijih godina.

- Nije realno razmišljati da može da bude dočeka kao ranijih godina. Mislim da je svima to jasno. Postoje oni koji pokušavaju da se izmigolje. U svakom slučaju, ne bih ja o tome. Situacija se definitivno menja. Odluke se donose kao što će se donositi. Mi ne možemo drugačije. Svaka odluka je veoma teška. Ni ovo što smo doneli nije bilo lako - kazao je dr Kon. 

Podsetimo, na jučerašnjoj sednici Krizni štab je doneo odluku da se produži radno vreme gore navedenih objekata ali je to oročeno do petka. Vlada je na jučerašnjoj sednici te odluke i usvojila.

Ono što je istaknuto, jeste da u ugostiteljskim objektima nije dozvoljena nijedna vrsta muzike.

-  Kafići i restorani mogu raditi do 20 časova uz poštovanje svih mera koje su svima dobro poznate, bez korišćenja muzike u bilo kom smislu - rekao je prof. dr Tiodorović naon jučerašnje sednice Kriznog štaba i objasnio da se uz muziku virus lakše prenosi:

- Od broja prvih pregleda, a došlo je do smanjenja tih pregleda u kovid ambulantama, zavisiće dalje odluke koje ćemo u petak ponovo analizirati.

U Srbiji je juče do 15 časova registrovano ukupno 303.747 potvrđenih slučajeva kovida 19. Od poslednjeg izveštaja pa do juče u to vreme, testirani su uzorci 13.590 osoba od kojih je 3.685 pozitivno.

U poslednja 24 časa preminulo je 47 osoba usled posledica izazvanih korona virusom.

Trenutno je u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama hospitalozivano 9.627 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, odnosno koji su suspektni na novi korona virus. Na respiratorima se nalazi 330 pacijenata.

U Srbiji je do sada testirano ukupno 2.155.365 osoba. Preminulo je 2.733.

Video: Brnabić: Potpisan je ugovor sa tri proizvođača vakcina

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlajko

    22. decembar 2020 | 12:17

    Zna se ko drži hotele i klubove splavove itd već se zna da će svi da rade

  • Maximus

    22. decembar 2020 | 11:41

    Sve ce raditi i sad za vikend i za Novu Godinu i posle za praznika.Samo narodu da uzmu novac ne razmisljajuci o zdravlju i zivotima

  • Kinder

    22. decembar 2020 | 12:02

    Zašto se foliraju, kad znamo da će zbog zimskog turizma, krajem nedelje još više "olabaviti" mere, a od sredine Januara će nam biti ispostavljen račun za njihove propuste i nedoslednost.Uostalom, zašto bi nove bolnice zvrjale prazne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA