Uhapšeni Svetomir pomagao komšijama Albancima: Na leđima nosio džakove brašna porodici sa 11 dece

- Sve smo izgubili, a u selu koje je nekad brojilo više od 400 srpskih porodica, sada je svega četiri kuće. Među njima, nije naša jer raznošena je, cigla po cigla . Svaku tu ciglu sam prepoznao na tuđoj kući - kaže Milić Bačević, Svetomirov brat

  • 1
Svetomir Bačević Foto: RINA

Svetomir Bačević iz Peći kao raseljeno lice 21 godinu živi u Gornjem Milanovcu, ali je svake godine redovno obilazio rodno mesto, selo Belo Polje, kaže njegova porodica.

Dok su živeli na Kosovu i Metohiji, Svetomir je, kada je trebalo pomagao komšije albanske nacionalnosti. Porodici sa jedanaestoro dece svakodnevno je nosio džakove sa brašnom kako ne bi gladovali, nije gledao koje su nacionalnosti, dodaju.

- Njihove njive graničile su se sa našom i često je znao da uprti džakove sa brašnom na leđa i odnese im. Znao je da kaže greota, da deca nemaju ili ne daj Bože da gladuju . Takav je naš brat Svetomir, on nikome trunku u vodu nije bacio, niti loše pomislio - kaže Miloje Bačević za RINU.

Prema njegovim rečima, bili su dobro situirani dok su živeli u selu Belo Polje, bavili se poljoprivredom.

- Sve smo izgubili, a u selu koje je nekad brojilo više od 400 srpskih porodica, sada je svega četiri kuće. Među njima, nije naša jer raznošena je, cigla po cigla . Svaku tu ciglu sam prepoznao na tuđoj kući - kaže Milić Bačević, Svetomirov brat.

Svetomir Bačević, porodica Svetomira Bačevića Foto: RINA

Hapšenje Svetomira Bačevića pre dva dana u opštini Peć pod izgovorom da je odgovoran za navodni ratni zločin, Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je kao još jednu kampanju zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Po sredi je novi udar na Srbe u južnoj pokrajini , pre svega na povratnike i povratničke porodice koji su poslednjih godina na meti prištinskih institucija.Ovo nije prvi put da se na ovakav način ugrožava bezbednost i integritet povratnika sa Kosova i Metohije, a da se u prošlosti dokazalo da su svi Srbiji uhapšeni u ovakvim akcijama nevini. Jedini cilj ovakvog postupanja prištinskih institucija jeste da se drže u stalnom strahu i neizvesnosti - saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brka bre

    24. decembar 2020 | 12:02

    Bas bi trebalo opet zakrociti vojna cizma na kosovo koje cist nek ostane ko ne u Albaniju svako na svoje ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA