"Daleko smo od kolektivnog imuniteta, korona slabi kad je 70 odsto vakcinisano ili je preležalo"

Očekivanje je većine stručnjaka da će tokom naredne, 2021. godine, posebno od proleća nadalje, pandemija korona virusa postepeno početi da jenjava

  • 4
Srđa Janković Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Imunolog Srđa Janković rekao je da procenjuje da je 70 odsto kolektivnog imuniteta prag iznad kojeg se korona virus teško prenosi u nekoj zajednici, a da on obuhvata vakcinisane osobe, kao i one koji su preležali kovid-19, "pod uslovom da je kod njih došlo do dugoročno zaštitnog imunskog odgovora".

On je istakao i da je Srbija trenutno veoma daleko od tog praga kolektivnog imuniteta, ali da će mu se postepeno približavati, kako vakcinacija bude napredovala.

- Zasad je preuranjeno da govorimo o eliminaciji korona virusa u našoj zemlji ili u svetu, ali svakako da značajan obuhvat stanovništva vakcinacijom pomaže u usporavanju prenošenja zaraze - rekao je Janković u intervjuu za "Politiku".

Na pitanje kada može da se očekuje da će se svet izboriti sa korona virusom, Janković je ukazao na to da nije moguće dati precizan odgovor.

- Očekivanje je većine stručnjaka da će tokom naredne, 2021. godine, posebno od proleća nadalje, pandemija korona virusa postepeno početi da jenjava i da će naredni talasi biti sve slabiji. Ostaje da se tome nadamo - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Severac

    25. decembar 2020 | 11:46

    Pa bre dokle smo više daleko....Ako ga sad nismo stekli , nikad nećemo...Pa bre pola mog grada je bilo zaraženo, neko lakše, neko malo teže ....Gledam u zgradi , od 44 stana, 32 su imala zaražene za ovo godinu dana.

  • Dusan

    25. decembar 2020 | 11:35

    Pa blizu smo,dva miliona Srba je preležala koronu a mislim i vise,i 30 posto da se vakcinise,ostalo su mladji od 16 godina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA