Kon: Medicinski deo kriznog štaba nije pristao na kompromis i nije popustio po pitanju blažih mera

- To je pitanje da li smo mi pristali na kompromis ili smo pristali na činjenicu da su u tom trenutku ekonomski razlozi prevagnuli - rekao je Kon

  • 5
Predrag Kon, krizni štab

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog Predrag Kon je, povodom današnje sednice Kriznog štaba i novih mera koje je usvojila Vlada, rekao da medicinski deo Kriznog štaba nije popustio u pogledu uvođenja blažih mera i nije pristao na kompromis.

- To je pitanje da li smo mi pristali na kompromis ili smo pristali na činjenicu da su u tom trenutku ekonomski razlozi prevagnuli - rekao je Kon u Beogradskoj hronici na RTS.

Objašnjava da je drugačija situacija bila oko 6. maja, kada je bio vikend i da kada smo "mi tražili da ceo vikend bude zatvoren, a profesor Nestorović da ne bude".

Ukazao je da je to je bilo u okviru samog medicinskog dela i da je tada bio moguć i morao da bude kompromis.

Produženo radno vreme, ali po čoveku 9 kvadrata

 

- Odlučeno je da bude produženo radno vreme, to jest ono radno vreme koje je dato do 20 h i u okviru toga mi smo ipak insistirali da se nešto promeni, a to je da ne bude četiri kvadratna metra nego devet kvadratnih metara u tržnim centrima, da se razredi i da se smanji ta gustina u tržnim centrima. To je nešto što je isto odlučeno i što je ušlo u uredbu - napominje Kon.

U Srbiji je u toku vakcinacija protiv korona virusa, a Kon očekuje da će, prema onome što se može čuti, u januaru biti na raspolaganju više vakcina – "Fajzer-Biontekova", Sputnjik V, kao i kineska vakcina.

Što se tiče mogućnosti da svako može da bira vakcinu, Kon objašnjava da to zavisi od distribucije i da je to jako dinamičan proces.

- Kako se bira vakcina – ona koja je u tom trenutku dostupna je vakcina za vas, tako bih ja to rekao i tako bih to rešavao. Nijedna od ovih vakcina o kojima pričamo neće biti prisutna na tržištu ukoliko ne dobije odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva. Sam taj sertifikat je dokaz bezbednosti i sigurnosti i efikasnosti vakcine - ističe Kon.

Trudnicama i dojiljama se ne preporučuju vakcine

 

Saglasan je sa savetom doktorke Emine Milošević da trudnice ne primaju vakcinu, jer se vakcine odmah u samom startu nikada ne preporučuju ni trudnicama ni dojiljama.

- Vremenom se saznaju ti podaci kod akcidentalnih slučajeva, kada se žena vakciniše, a ne zna da je trudna, pa se onda vidi da li ima neke posledice, tako da to dolazi vremenom. Za sada, na samom početku, svakako da se ne preporučuje trudnicama. Teoretski nema ni jednog razloga protiv, ali to ne znači ništa. Nema ni dokaza da ništa ne može da deluje na plod - objasnio je Kon.

Video: Predrag Kon primio Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA