≫ 

Ovaj kraj Srbije potpuno se zabeleo: Kiša je u Kamenoj Gori prešla u sneg, Zlatibor je zimska bajka

Sneg već nekoliko sati intenzivno pada i na Zlatiboru

  • 8

Kiša koja je padala tokom noći u ranim jutarnjim časovima prešla je u susnežicu i sneg. Snežni pokrivač od nekoliko centimetara već je formiran na Kamenoj Gori i Jabuci.

Sneg

Foto: RINA

- Za sada su svi putni pravci prohodni, u toku dana spremno dočekujemo intenzivnije snežne padavine - izjavio je Živko Kijanović, predsednik Mesne zajednice Kamena Gora.

Sneg već nekoliko sati intenzivno pada i na Zlatiboru, a u okolnim selima snežni pokrivač dostigao je visinu od deset cenitimetara.

- Prvi veći sneg ove sezone nije iznenadio putare, dežurne ekipe su spremne. Problem prave vozači koji nemaju adkevatne zimske pneumatike. Svi putevi preko Zlatibora su prohodni, nema zastoja u saobraćaju, ali apelujemo na sve na dodatni oprez u vožnji zbog loših vrmenksih uslova - rekao je za RINU, Leko Korićanac  direktor "Puteva Užice".

 

Snežne padavine nisu zaobišle ni Čačak, rano jutros kiša je prešla u susnežicu i sneg.

 

U nižim predelima prelazak kiše u sneg očekuje se danas od sredine dana, najavljujuje RHMZ.

Snežno i u Milanovcu

 

Sneg već satima pada na području opštine Gornji Milanovac, a u selima na obroncima planine Suvobor već je formiran snežni pokrivač od nekoliko centimetara.

Ovo područje, prethodnih godina bivalo je često zavejano sa prvim snegovima,a domaćinstva odsečena od sveta. Da se to ne bi ponavljalo formiran je poseban ogranak u JP za izgradnju u Gornjem Milanovcu, čije sedište je u Pranjanima.

- Deset sela od Gojne Gore do Teočina održava novoformirani ogranak u selu Pranjani koji je od jutros na terenu i već je  u prvim zimskim danima opravdao potrebu da u ovim planinskim krajevima postoji jedna ovakva služba održavanja - rekao je za RINU Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

 On je dodao da će JP za izgradnju opštine Gornji Milanovac, do 15. marta čistiti  saobraćajnice na gradskom i seoskom području milanovačke opštine i da je  potpuno spremno za zimsku sezonu.

- Raspolažemo sa komplet mehanizacijom od kamiona, preko skipova do traktora. Posipni materijal se već nalazi u našem magacinu, tako da je spremno 250 tona soli i 2000 tona rizle. Uz to imamo i 70 tona šljake koja ide na nekategorisane puteve u mesne zajednice - rekao je Kovačević.

Oprez u vožnji zbog snega u večernjim satima

 

U Srbiji će danas kiša u nižim predelima tokom popodneva i večeri povremeno prelaziti u susnežicu i sneg, pa će vozače uglavnom pratiti mokri kolovozi i mestimično slabija vidljivost.

U kombinaciji sa hladnijim vremenom može se stvoriti i poledica, što je opasnost da vozilo prokliza, upozorava AMS S.

U planinskim predelima južne i jugozapadne krajeve Srbije doći će do formiranja snežnog pokrivača, zbog kojih će pojedini planinski putevi biti prekriveni snegom, a na kojima će pored zimskih guma vozačima biti potrebna i upotreba lanaca.

Vremenska prognoza za naredne dane

 

Uveče i tokom noći ka nedelji i sutra u jugozapadnim i južnim delovima zemlje očekuje se stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 15 cm.

Na planinama će tokom vikenda doći do povećanja visine snežnog pokrivača i za više od 20 cm.

Početkom naredne sedmice ponovo suvo i toplije vreme, u košavskom području uz pojačanje južnog i jugoistočnog vetra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    26. decembar 2020 | 10:26

    Samo u bg snega nema godinama..jos malo postacemo klimatski kao afrika, cekacemo NG u kupacim gacama

  • Sremcica

    26. decembar 2020 | 12:16

    Sve je to jaaako daleko od snegaa samo susnezica.AJ ZDRAVOO

  • pera

    26. decembar 2020 | 13:26

    Zadnji pravi sneg u Beogradu bio u februaru 2012

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA