≫ 

Zoran čisti sneg na putevima iako je tek preležao koronu: Zapadna Srbija u problemu i zbog struje

Najveći problem u Bajinoj Bašti

  • 10
LJubovija, sneg

Foto: RINA

Veća havarija pogodila je elektromrežu širom zapadne Srbije, pa je čak 25.000 domaćinstava ostalo bez napajanja električnom energijom, od čega je samo u Bajinoj Bašti 10.000, što čini dve trećine cele opštine.

Uzrok havarije je sneg koji pada širom Srbije, ali ne običan, već "mokar" sneg koji pada u ovom kraju. Problem sa ovim snegom i ledom jeste što dovodi do kidanja žica, obaranja stubova, ali istabala preko mreže.

Snabdevanje je prekinuto u mestima na Tari poput Jagoštice, Rastišta, delu Zaovina, na Kaluđerskim barama, zatim u Solotuši, Pilici, Petelju, Zlodolu, Zaglavku, Jaklju. Devet ekipa bajinobaštanske "Elektrodistribucije" trenutno radi na otklanjaju kvarova.

Prema podacima "Elektrodistribucije Užicu", bez električne energije je oko 3.700 građana Požege iz sela Dobrinja, Ježevica, Prijanovići, Roge, Zaselje, Gugalj. U Arilju struju nema preko 2.500 ljudi iz Dobrače, Grivske i Visoke. U Kosjeriću i njegovim selima Kaona, Seča Reka, Ražana, Subjel i Tubići je 2.600 meštana bez električne energije.

Snabdevanje je prekinuto u zlatiborskim selima Ljubiš, Sirogojno, Borova Glava i Šljivovica, odnosno struju nema preko 2.000 žitelja opštine Čajetina. Isti problem ima i oko 1.000 građana sa područja Užica. Nedeljno pre podne bez struje provodi oko 4.000 potrošača iz Priboja, Prijepolja, Nove Varoši i Sjenice.

Ivanjica: Snežni pokrivač 30 centimetara, problem takođe sa strujom

 

Na teritoriji opštine Ivanjica u višim planinskim područjima visina snežnog prekrivača dostigla je visinu od 30 centimetara, ali za sada su svi putni pravci prohodni i nema odsečenih sela, objavljuje agencija RINA.

Međutim, neka sela ostala su bez struje.

- Svake godine problem se ponavlja, sneg izaziva velike probleme u napajanju električnom energijom. Ne možemo da dozvolimo da naši građani u 21. veku sa prvim snegom budu bez struje. Lokalni pogon Elektrodistribucije nije kadar da reši ovaj problem i od jutros je šest ekipa stiglo u pomoć. Deset mesnih zajednica trenutno je bez električne energije, ali očekujemo da ovaj problem u najkraćem roku bude rešen, a zatim i da se trajno otkloni, da se ista situacija ne bi ponavljala svaki put kad padne sneg - izjavio je za RINU, Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica.

Mrak i u Ljuboviji, ali nema problema na putevima

 

Sneg koji je juče i tokom noći padao na području opštine Ljubovija najviše problema zadao je meštanima Orovičke planine i sela Gornje Košlje koji su već dva dana ostali bez električne energije.

- Struje nemamo dva dana, to nije neobično u ovom kraju jer jedan dalekovod ide preko Orovičke planine, a drugi uz Tornik. Navikli smo na zimske uslove, a i da budem iskren, ekipe Elektrodistribucije uvek izađu na teren kako bi što pre otklonile kvar, a nadam se da su već negde na terenu. Tokom leta menjani su stubovi, ali dalekovod za selo Gornje Košlje nije kompletno remontovan - kaše meštanin Branko Kostić.

Prvi od jutros na terenu je Zoran Rakić koji, uprkos, tek preležanoj koroni nije ostavio na cedilu ni preduzeće u kome radi ni meštane planinskih sela.

- Mi smo u ovim krajevima navikli na dosta surovije zime, tako da nam 30 centimetara snega koji se zadržao na putevima ne predstavlja problem. Mašina za čišćenje je zanovljena tako da se od jutros čiste svi pravci i održavaju prohodnim - kaže Zoran Rakić koji već godinama radi na održavanju puteva u ovom kraju.

Uprkos koroni sa kojom se Zoran borio punih mesec dana, ne posustaje.

- Putevi moraju biti očišćeni, kada se zamoriš, možeš da zastaneš, ali je najbitnije da svi putni pravci budu prohodni - kaže Zoran.

Stoga i ne čudi što je omiljen među meštanima, a nema sumnje da je već na početku zimske sezone osvetlao obraz i JP Ljubovija u kome je zaposlen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kursumlija

    27. decembar 2020 | 13:24

    Zoran sutra na Andricev venac za orden!!!

  • Ruja

    27. decembar 2020 | 14:20

    Čim čisti loptom ili sedi u toplom bageru?Ozbiljno težak posao

  • VA

    27. decembar 2020 | 13:53

    Povećati cenu struje pa izgraditi bolji sistem snabdevanja,ovako više ne ide .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA