"Nisam u stanju da iskažem koliko nam je teško pala smrt kapetana Vranića, to je veliki gubitak"

Kapetan Vranić preminuo je od posledica virusa korona

  • 1
Aleksandar Vučić Srbija ciljevi Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kapetan Svetislav Vranić preminuo je u četvrtak od posledica virusa korona. On je kao kapetan "Er Srbije" upravljao avionom koji je dovozio medicinsku pomoć iz Kine, a povodom njegove smrti oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Čoveka sam tri ili četiri puta video. Bio je to čovek fantastične energije, za kog su svi imali reči hvale. Divan čovek. On je bolovao od korone, a kada je ona prošla, došlo je do tromboze i komplikacija. Toliko nam je to teško palo da nisam u stanju da iskažem - rekao je on.

Vučić je istakao da je smrt kapetana Vranića "veliki gubitak za našu zemlju".

- Ali i njemu i njegovoj porodici će zauvek ostati da je on doneo pomoć u Srbiju kad smo tu pomoć očekivali i kad nam je ona teško dolazila - zaključio je predsednik.

Kapetan Svetislav Vranić koji je dovezao prve respiratore u Srbiju, preminuo je od posledica virusa korona. Njegova sestra Dunja kaže da se sudbina poigrala sa njim, te je i sam na respiratoru završio život.

Kako kaže, veruju da se zarazio na simulatoru u Istanbulu.

Kapetan Svetislav Vranić air serbia Kapetan Svetislav Vranić/ Printskrin: RTS

- Po povratku sa leta iz Njujorka, 9. novembra je otišao sa porodicom na Zlatibor, a zatim je 14. novembra otišao za Istanbul na simulator. Imali smo prepisku tada, i rekao mi je da mu je prvi dan kolega iz Francuske kijao i kašljao iza vrata, a zatim je i sam osetio simptome. Međutim, on je bio takav čovek da nije želeo da napusti simulator, već je ostao još sedam dana u Istanbulu, do kraja - priča ona.

Svetislav se po povratku u Srbiju izolovao od porodice i prešao u drugi stan. Međutim, korona ga je oborila, te je izgubio snagu i jedva da je bio sposoban da stoji. Supruga ga je jedva odvela u bolnicu, gde je primljen na Kliniku za pulmologiju kliničkog centra 27. novembra.

Kako ističe njegova sestra, kroz tri do četiri dana je trebalo da izađe iz bolnice, ali se stanje zakomplikovalo.

- Došlo je do pucanja plućne maramice i završio je na respiratoru. Sudbina se poigrala. Voleo je humanitarne akcije i letove u kojima je dovozio pomoć Srbiji. Dovezao je prve respiratore, i na kraju život završio baš na respiratoru - objašnjava Dunja.

Ona dodaje da kapetan Vranić nije imao hronične bolesti, da je bio snažan, nije konzumirao alkohol i cigarete i da je redovno trenirao, ali "ova pošast nije za potcenjivanje".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA