Oboren rekord u vakcinisanju protiv gripa: Stiglo još vakcina

Za tri meseca vakcinsalo se više od 400.000 osoba, što je za 100.000 više u odnosu na prošlu godinu

  • 0
vakcina protiv gripa, vakcinacija, korona Foto: Shutterstock

Virus gripa u Srbiji još nije stigao, a i kada dođe, dočekaćemo ga spremnije nego ikad jer je oboren rekord u broju vakcinisanih građana, a nabavljene su i nove doze vakcina. 

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da su u skladu sa velikim interesovanjem građana za vakcinaciju protiv gripa obezbeđene dodatne količine vakcina.

- Dostupne su dve vrste - trovalentna, koju je proizveo Institut "Torlak“ i četvorovalentna vakcina, koju mogu primiti i osobe starije od 65. godina, odnosno sve osobe starije od 6 meseci života - navode u Institutu "Batut".

Sve vakcine protiv sezonskog gripa su besplatne za sve građane, a dostupne su na svim vakcinalnim punktovima domova zdravlja.

- Sezona vakcinacije protiv gripa počela je 1. oktobra 2020. i do sada je u Srbiji vakcinisano više od 400.000 osoba, što je rekordan broj, odnosno oko 100.000 osoba više nego prošle godine. U skladu sa tim, na teritoriji naše zemlje, još uvek nije laboratorijski potvrđen virus gripa - navode u "Batutu".

Podsećaju da vakcinaciju protiv gripa treba obaviti što pre, jer predstavlja najznačajniju meru prevencije ovog oboljenja, koja se sprovodi u cilju očuvanja zdravlja stanovništva, a istovremeno i sprečavanja širenja virusa u osetljivim kategorijama, porodici, kolektivu i populaciji.

To se pre svega odnosi na osobe sa hroničnim poremećajima respiratornog i kardiovaskularnog sistema, osobe sa različitim metaboličkim poremećajima, uključujući šećernu bolest i gojaznost, zatim sa bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima...

Vakcinu protiv gripa mogu primiti i deca starija 6 meseci života.

Vakcinacijom se sprečava obolevanje od gripa, kao i pojava teških kliničkih formi gripa, praćenih različitim komplikacijama, koje za posledicu mogu imati i smrtni ishod.

Video: Predrag Kon primio Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA