≫ 

Kakva je situacija u Bogovađi nakon incidenta: Prebačeno 79 migranata, da li je obezbeđenje dovoljno

Oglasili se Komesarijat i Crveni krst

  • 41

Nakon teškog incidenta koji se dogodio u centru za smeštaj migranata u Bogovađi 17. decembra i preseljenja dela migranata u kamp Preševo, situacija se smirila. Međutim, problem obezbeđenja objekta i dalje postoji, budući da je incident koji se srećno završio samo pokazao da uzavrelost nezadovoljstva migranata može da dovede i do "tačke ključanja". A onda, neko mora da obuzda toliku masu.

- Situacija u Centru za azil Bogovađa je mirna i aktivnosti se sprovode normalno. Trenutno u Centru boravi 95 lica, nakon što je 79 lica koja su učestovala u incidentu prebačeno u PC Preševo. U međuvremenu novih incidenata nije bilo - saopštili su u Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije za Telegraf.

Kada je u pitanju obezbeđenje, preusmerili su nas na "Crveni krst", koji je vlasnik objekta u Bogovađi i koji, po ugovoru, angažuje i obezbeđenje.

- Odlukom Vlade RS maja 2011. godine u objektu Crvenog krsta Beograd u Bogovađi otvoren je Centar za tražioce azila i migrante. Naša organizacija je 15. 6. 2011. godine sa Komesarijatom za izbeglice i migracije RS, koji rukovodi radom ovog Centra,  potpisala Ugovor o pružanju usluge smeštaja i ishrane za tražioce azila. Objekat je u vlasništvu Crvenog krsta Beograd, a da kompletno rukovođenje Centrom je u nadležnosti Komesarijata za izbeglice i migracije. U osnovnom Ugovoru definisano je da Crveni krst Beograda angažuje obezbeđenje, dok je Aneksom precizirano da je Crveni krst u obavezi da angažuje najmanje jedno lice za pružanje usluge fizičkog obezbeđenja objekta o trošku Komesarijata - navode za "Telegraf" u Crvenom krstu.

Oni dodaju da je za poslove fizičkog obezbeđenja angažovana privatna firma.

- Crveni krst Beograd je, izvan ugovorenih obaveza, a sve to kako bi zaštitio ljude i imovinu, o svom trošku godinama unazad uvećavao broj izvršilaca koji su bili zaduženi za fizičko obezbeđenje. Ovo smo smatrali našim doprinosom koji pored kontinuiranog poboljšanja uslova smeštaja, osigurava bezbedniji i prijatniji boravak lica na smeštaju, zaposlenih lica Crvenog krsta Beograd, Komesarijata za izbeglice i ostalih - kazali su nam u Crvenom krstu.

Međutim, oni kažu i da nisu dobili zaključak Zaštitnika građana kojim se upozorava na nedovoljan broj pripadnika obezbeđenja u kampi.

- On je verovatno poslat Komesarijatu za izbeglice i migracije nadležnom za rukovođenje objektom. Ukoliko Komesarijat zatraži aneksiranje Ugovora i na osnovu procene zaključi da je potrebno angažovanje  većeg broja izvršilaca koje će finansirati, Crveni krst Beograd će biti u mogućnosti da dodatno poveća broj izvršilaca - naveli su nam.

Zaštitnik građana je 24. decembra po sopstvenoj inicijativi, posle saznanja iz medija da je grupa migranata u tom centru naterala zaposlenu da poljubi prostirku za izvođenje njihovog verskog obreda, pokrenuo postupak kontrole rada Komesarijata za izbeglice i migracije radi utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa ovim slučajem i stepena bezbednosti u tom centru. Tokom nadzora nad radom Centra za azil u Bogovađi utvrdio je da obezbeđenje u ovom centru nije dovoljno za održavanje bezbednosti prilikom većih nereda kakvi su bili 17. decembra.

Deo u kome se vidi kako radnica centra uplašena ljubi prostirku za molitvu, dok masa migrana kliče, samo je deo onoga što se tog dana dešavalo u kampu.

Milena Ribać, takođe jedna od v.d. upravnica koje rukovode centrom na nedeljnom nivou, pojasnila je da je do incidenta došlo 17. 12. 2020. godine kada je radnica, dok je sa pripadnikom obezbeđenja skupljala prljavu ćebad i delila čistu, slučajno zgazila na prostirku za molitvu. Nekoliko migranata su se pobunili zbog toga, ali su se brzo smirili i nastavili da se mole. Međutim, dvadeset minuta kasnije, grupa od pedesetak migranata počela je da viče u holu.

Pošto su se osećali ugroženo, radnici su izašli iz objekta i krenuli ka zgradi koju koriste zaposleni Komesarijata, ali su migranti krenuli za njima, opkolili ih i počeli da ih gađaju raznim predmetima, a zatim su počeli da lupaju prozore na upravnoj zgradi. Zaposleni su odmah pozvali policiju, ali je najpre došla samo jedna patrola sa dvoje policijskih službenika, a znatno kasnije više patrola, preneli su predstavnici Centra za azil u Bogovađi.

Migranti su tražili da radnica napusti Centar i da se izvini, što je ona i uradila, a onda su tražili da poljubi njihovu prostirku za molitvu, što je takođe učinila, ali do smirenja situacije nije došlo već su migranti tražili izvinjenje od radnika obezbeđenja, pri čemu su pretili da će ući unutra sa motkama i sve ih pobiti ako ne dobiju izvinjenje, utvrdio je Zaštitnik građana.

Radnik obezbeđenja se izvinio migrantima na engleskom jeziku, ali je odbio da poljubi prostirku. Kada je stigao veći broj policajaca koji su napravili obruč oko Centra, migranti su počeli da se mole ispred upravne zgrade a zatim se povukli u objekat u koji su smešteni i tamo počeli da lupaju stvari.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija P.

    30. decembar 2020 | 13:44

    Ovo nisu migranti, ovo je vojska koja bez oružja osvaja Evropu, a sada je i islamizuje. Svaka pravna država bi ih zauvek deportovala, a mi ih hranimo, "priželjkujemo" za zetove, povećanje nataliteta... Da je neki Srbin slično njima uradio, bio bi osuđen, delo bi bilo na nacionalnoj, verskoj osnovi, napale bi ga ostrašćeno NVO.

  • Bata raka

    30. decembar 2020 | 13:58

    Vracaj to odakle su došli što dalje od Srbije

  • 🇷🇸

    30. decembar 2020 | 13:15

    Ponuditi gospodi da napusti teritoriju Republike Srbije u roku 24 časa i posle toga vratiti u zemlju u kojoj mogu nesmetano da klanjaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA