Iznemogao mladi orao krstaš pronađen kod Prigrevice: Sumnja se na trovanje

On je zbrinut u Prizvatilištu ZOO vrta na Paliću

  • 2
Orao Krstaš Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Na njivama između naselja Prigrevica i Stapar juče je pronađen iznemogao mladi orao krstaš (Aquila heliaca). Pronašli su ga lovci, koji su obavestili Nenada Sprema, člana Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a koji je odmah potom obavestio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Istog dana, Zavod je pticu preuzeo i transportovao u Prihvatilište ZOO vrta na Paliću. Zbog osnovane sumnje da se radi o trovanju, orlu je pružena odgovarajuća terapija i potom je smešten u volijeru.

Na osnovu prstena na nozi utvrđeno je da se radi o mladoj ptici koja se ove godine izlegla u Slovačkoj. Orao već danas deluje bolje, pridigao se i ispravio glavu.

Iz pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode se nadaju da će se oporavak nastaviti u dobrom pravcu i da će uskoro biti prilike da se ova ptica pusti u prirodu.

Trovanje ptica grabljivica je ozbiljan i kontinuiran faktor ugrožavanja prirode i životne sredine protiv kojeg se Pokrajinski zavod za zaštitu prirode bori na brojne načine, između ostalog i kroz međunarodni projekat PANNONEAGLE.

Orao krstaš je jedna od najređih i najugroženijih vrsta ptica u Srbiji, sa samo tri poznata gnezdeća para.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanste

    31. decembar 2020 | 12:48

    Svim tim nesavesnim trovačima koji izigravaju borđiju na svom posedu oduzeti zemljište za nauk drugim ☠️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA