≫ 

Direktor RHMZ otkriva kakvo nas vreme očekuje u naredna tri meseca: Prava zima tek u februaru

Toplo vreme sa kojim ulazimo u novu godinu potrajaće do Božića

  • 12
Žena sneg jakna kapuljača šal kapa hladnoća

Foto: Tanjug/AP

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHZM) Jugoslav Nikolić najavljuje da se toplo vreme sa kojim ulazimo i u novu godinu potrajati sve do sedmog januara, a u martu možemo da očekujemo proleće.

- U prvoj polovini januara će biti veći broj dana sa padavinama, a u proseku za oko jedan stepen će biti topliji u odnosu na prosečan januar - kaže Nikolić za Tanjug.

U novogodišnjoj noći će doći do postepenog razvedravanja što bi dovelo do slabog jutarnjeg mraza, navodi on, i najavljuje da ćemo 1. i 2. januara imati pretežno sunčano i relativno toplo vreme sa temperaturama od devet do 12 stepeni.

Nikolić najavljuje da se posle 10. februara očekuje hladnije vreme što će doneti sneg i u nižim predelima. Takođe, februar će biti topliji od proseka sa temperaturama do jedan stepen iznad prosečnih vrednosti, dok bi količina padavina bila ispod višegodišnjeg proseka.

Ove zime ćemo imati veći broj dana sa snežnim padavinama, najavljuje on, i dodaje da bi ova zima trebalo da bude toplija od prosečne i to za oko jedan stepen, ali hladnija u odnosu na prošlogodišnju zimu koja je bila jedna od najtoplijih.

On pojašnjava da će zima biti toplija u odnosu na prosečnu, što ne znači da neće biti mraznih dana kada će temperatura biti ispod nule, ali i određeni broj ledenih dana kada temperatura neće prelaziti nulu.

- Očekuje se od sedam do 20 ledenih dana u nižim, a preko 30 dana u višim planinskim predelima, dok se u drugoj polovini zime očekuje pojava hladnih talasa - navodi Nikolić.

Podseća da prošle godine u pojedinim mestima nije ni zabeležen snežni pokrivač, dok su Beograđani imali samo jedan dan pod snegom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srecna Nova Godina

    31. decembar 2020 | 15:16

    Vi ne mozete da pogodite prognozu za danasnji dan a ne za dva meseca,...

  • Đura

    31. decembar 2020 | 15:26

    A u martu možemo da očekujemo proleće.Bravo na prognozi.

  • Sneg?

    31. decembar 2020 | 15:26

    Nema ništa od toga. zima će cela biti k'o jesen. U jednu crvenu mogu da se kladim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA