≫ 

Počinje hitno čišćenje Potpećkog jezera: Kako je moguće da toliko smeća stane u tako mali tok?

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je ukazala da je sada najvažnije da se ukloni komunalni otpad koji se taloži u Potpećkom jezeru

  • 5
Ekološka katastrofa u Priboju: Lim se ne vidi od smeća, ugrožen rad Hidrocentrale Foto: RINA

Srbijavode i Elektroprivreda Srbije (EPS) obaviće hitno čišćenje Potpećkog jezera, dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva poljoprivrede i više republičkih javnih preduzeća.

Kako je saopštilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, EPS će u saradnji s preduzećem iz Bosne i Hercegovine hitno početi uklanjanje otpada na brani u Višegradu.

Zaključeno je da je osim čamaca i mehanizacije, za čišćenje potrebno obezbediti i više stotina kamiona za transport otpada koji će se odvoziti na deponiju "Duboko" u Užicu.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je ukazala da je sada najvažnije da se ukloni komunalni otpad koji se taloži u Potpećkom jezeru.

- Znamo da ovaj problem datira od ranije, da imamo i mnogo divljih deponija u blizini reke i da je u cilju dugoročnijeg rešavanja problema plutajućeg otpada na Limu i Drini potrebna saradnja sa nadležnim ministarstvima iz susednih država, kojima smo već uputili poziv. U ovom trenutku je najvažnije da se ukloni komunalni otpad koji se taloži u Potpećkom jezeru. Zato pozivam sve jedinice lokalne samouprave iz ovog dela Srbije da se maksimalno uključe u akciju čišćenja koja će biti započeta narednih dana, a mi ćemo nastaviti da im pomažemo u rešavanju problema sa smetlištima i divljim deponijama - rekla je Vujović.

- rekla je Vujovićeva.

Zbog nagomilanog smeća ugrožena je i proizvodnja električne energije. I to je problem koji se iz godine u godinu ponavlja. Specijalizovani tim Hidroelektrane "Višegrad" godišnje izvadi od 6.000 do 8.000 metara kubnih plutajućeg otpada iz Drine, među kojim je drvo, plastika i drugi otpad sa deponija u okruženju.

Problem je lokalni - velika količina otpada posledica je bahatosti na teritoriji koja i nije tako velika, ali zadire u teritoriju tri države: Republike Srpske u BiH, Srbije i Crne Gore.

Desetine hiljada metara kubnih plutajućeg otpada koji na krunu brane u Višegradu dolazi pritokama reke Drine i preti da ugrozi rad preduzeća "Hidroelektrana na Drini", ali i život u reci.

Najveći problem zabeležen je na Limu, na čijem se toku i nalazi jezero. Usled obilnih padavina reka je naglo je porasla krajem decembra i popunila korito, a sa sobom je podigla i veliku količinu kabastog otpada

- Pojas oko brane na Potpeću, kao i prioblje zatrpani su stotinama kubika otpada koje je Lim pokupio sa nekoliko nesanitarnih deponija koje se nalaze u njegovom gornjem toku. Četrdeset hiljada kubnih metara smeća godišnje pluta Limom, prema procenama stručnjaka koji su to ispitivali. Oko 40 posto otpada potone, 20 posto se zadrži na obalama, a 40 procenata prođe vodenim tokom i vrlo često pravi probleme u radu Hidroelektrane "Potpeć". Nedavne poplave samo su pogoršale jako teško stanje - rekao je ranije za Rinu, Goran Reković, predsednik Fonda za zaštitu životne sredine opštine Priboj.

More smeća na Limu, nije retka pojava i samo tokom 2020. godine mogla se uočiti nekoliko puta. Najveći problem za ovoliku količinu otpada pravila je nesanitarna deponija Stanjevine, čije je zatvaranje nakon dužeg vremena obavljeno pre mesec dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    5. januar 2021 | 13:18

    Svkoga ko sebe smatra Srbinom ili Srpkinjom treb da bude sramota od onoga sto radimo nasoj zemlji. Nama ne trebaju neprijatelji. Sami smo sebi najveci neprijatelj.

  • Fis

    5. januar 2021 | 13:44

    Sta vredi kupiti kad je smetiliste u Prepolju pored same obale lima, u svo smece upada u reku Lim

  • sloba

    24. januar 2021 | 07:23

    Sama demagogija, problem iz godine u godinu isti, menjaju se ministri problem ostaje, slaba i spora relizacija, ako su vam problem pare, odreknite se samo jedne apanaže od upravnih odbora gospodo i gospoođe i problem rešen. Lakše je trovati prirodu i narod nego se odreći prihoda koji ne zaslužuješ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA