≫ 

Sajam peglanih kobasica se održava, ali na žalost svih gurmana, samo online: Gledajte, pa naručite

Putem video prezentacija biće predstavljeni proizvođači pirotske peglane kobasice

  • 1
Turijska kobasicijada Manifestacija sa velikim brojem gostiju još nema... Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je za Jugmedia da zbog pandemije krajem januara neće biti održan tradicionalni Sajam pirotske peglane kobasice, specijaliteta po kome je Pirot poznat i van granica zemlje, ali će najverovatnije biti održan onlajn.

- Međunarodni poljoprivredni Sajam u Novom Sadu je održan onlajn uprkos pandemiji, pa ćemo i mi nastojati da se i Sajam pirotske peglane kobasice održi u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom onlajn - rekao je Vasić.

On je dodao da će putem video prezentacija, biti predstavljeni proizvođači pirotske peglane kobasice.

- Ove video prezentacije biće postavljene na sajt kako bi sa njima kupci mogli da kontaktiraju - rekao je Vasić i dodao da je tražnja za pirotskom peglanom kobasicom velika i da je poznato da je Pirot grad brendova, odnosno grad ćilima, kačkavalja, peglane kobasice.

Prethodna, osma gastro-turistička manifestacija Sajam pirotske peglane kobasice održana krajem januara prošle godine u sportskoj hali "Kej" u Pirotu i tada je izazvala veliko interesovanje posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Prema nekim procenama prvog dana je ovu gastro-turističku manifestaciju posetilo više od 10.000 turista, najviše iz susedne Bugarske koji su pohrili da probaju i kupe ovaj čuveni specijalitet.

Učestvovalo je tada 40 proizvođača peglane kobasice. Svoje proizvode predstavilo je i tridesetak vinarija i oko trideset mlekara i proizvođača sira i kačkavalja, a bilo je i proizvoda domaće radinosti i suvenira.

Peglana kobasica pravi se tokom zime i od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez termičke obrade. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa, zbog čega su i dobile naziv peglane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA