Danka ukrašava kuću za praznike već 37 godina: Uprkos starosti i bolesti, dom sija od 7 km svetiljki

Dok je bila mlađa, Danki je bilo potrebno oko 5 dana da sama sve dekoriše

  • 1

Video: Ovo je najlepše okićen kućerak u selu Glumač kod Požege

Danka Milovanović (77) svake godine, pred novogodišnje praznike, ima najlepše ukrašenu kuću i dvorište u selu Glumač nadomak Požege. Njena želja da svake godine i sebi, ali i porodici i prolaznicima, priušti pravi praznik za oči, ne napušta je ni danas, iako je kako kaže, već i stara i bolesna.

Danka, rodom iz Makedonije, ne želi da prekine tradiciju dugu čak 37 godina jer, kako nam priča, kuću u kojoj živi sa svojim suprugom kiti od 1983. godine.

- Kako sam došla na ideju? Šetala sam davno još sa svojim rođenim sestrama Skopljem kada sam videla prodavnicu prepunu svetiljki, nakita, novogodišnje dekoracije... To je bio trenutak kada sam poželela da i sama počnem da ukrašavam svoj dom - započinje naša sagovornica.

A onda su se godine nizale, jedna za drugom: iz decembra u decembar, dekoracija je bilo sve više i više.

- Ovu kuću kitim od 1983. godine, od kad smo je napravili i svake godine je ukrašavamo. Do ove godine smo imali i velike jelke koje smo dekorisali, ali su one, nažalost, zbog bolesti, morale da budu posečene. Ima mnogo lampica, ne zna se koliko, a dosta toga je doneto iz Makedonije, odakle sam rodom - priča Danka.

Kako kaže, nekada, dok je bila mlađa i zdravija, trebalo joj je samoj oko 5 do 6 dana da sve završi. Sada je, ipak, malo drugačije, zbog godina i bolesti.

- Imala sam infarkt, a nisam više ni mlada - 77 godina. Sporija sam znatno, pa mi je ovoga puta trebalo oko 20 dana da sve završim. Imala sam pomoć svoje snaje, ali ona se porodila i dobila blizance, pa nisam želela time da je opterećujem iako je ona uvek tu da mi se nađe, da ukrasi neke delove kuće ili dvorišta koji su previsoki za mene - priča naša sagovornica.

Danka ne zna koliko je metara, odnosno kilometara svetiljki koje krase njen dom svake godine, ali kaže da pretpostavlja da ima oko 7 kilometara.

- Pretpostavljam da ima toliko. Ono što znam je da imam ukupno 10 velikih mreži koje sijaju i verovatno oko 7 kilometara ostalih svetiljki - kaže naša sagovornica i dodaje da već sada ima ideje za sledeću godinu, za novu dekoraciju, uz želju da je zdravlje dobro posluži.

Video: Beogradsko veče pod novogodišnjim svetlima: Knez Mihailova puna ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    13. januar 2021 | 20:57

    Sve sto je neobicno ono ima svoje cari,svoju magiju,Danka to radi iz ljubavi i neka nastavi dokle godj ima ljubavi prema tome sto radi✨✨✨✨✨✨✨

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA