≫ 

Kako je fotografija odstreljene mačke pokrenula poziv na linč u Srbiji: Cela priča iza ove slike

Mnogi se užasavaju nad fotografijom mrtve životinje, "Šta će sa njom, da je jede neće sigurno!?"

lovac, divlja mačka

Foto: Facebook

Fotografija koju je na društvenim mrežama objavio jedan lovac sa juga Srbije izazvala je pravu buru na društvenim mrežama. On u maskirnoj jakni u podignutoj ruci drži odstreljenu životinju koja liči na domaću mačku, a ispod fotografije prava kanonada uvreda: "monstrum", "šta reći, sem, danas mačka, sutra nekog čoveka", "ja ne znam koji je to sport i uživanje ubijati životinje", "svi lovci su *ovna"...

Međutim, ni nekoliko glasova zdravog razuma nije ništa promenilo, nekoliko njih navelo je da misle da je u pitanju ris ili divlja mačka koja je lovna divljač, uvrede su se ipak nizale. Fondacija Levijatan je podelila ovu fotografiju uz poziv pratiocima da dele dalje i da prijave zlostavljača. Kako se navodi, mladić sa fotografije godinama iritira ljubitelje životinja iz okoline Žitorađe što borbama što maltretiranjima, što objavama koje jasno ukazuju na to čime se bavi.

Mi smo kontaktirali Lovački savez Srbije da nam pomognu da razrešimo dilemu, jer u ovom slučaju deluje da je reakcija na fotografiju više nego preterana.

U pitanju jeste divlja mačka, lovna vrsta. Lovna sezona na nju traje od 1. jula do 28. februara, izuzev u Vojvodini gde je trajno zaštićena.

Divlja mačka predator

 

- Obzirom na to da je predator ugrožava populaciju zečeva i pernate divljači - navode iz Lovačkog saveza Srbije.

Ali nije puška jedino što može da naškodi divljim mačkama već i parenje. Pored toga što one ugrožavaju populaciju zečeva i pernate divljači dolazi i do još jednog problema. U lovištima se često mogu videti domaće mačke, bez vlasnika, pa dolazi do hibridizacije sa divljim srodnikom, navode iz saveza.

- Ovaj problem ne bi bio toliko značajan da ovi mešanci nisu sposobni za dalju reprodukciju, ali kako su oni fertilni tako dolazi i do gubljenja jedne divlje vrste, što predstavlja genetičko i ekološko zagađenje. Ukoliko se ovaj trend nastavi postoji mogućnost da se divlja vrsta potpuno izgubi, što bi bila izuzetna šteta - kažu u Lovačkom savezu za Telegraf.

Policija istraživala borbe pasa

 

Kako se neki mediji preneli 2016. godine, policija je istraživala mladića koji je objavljivao snimke krvoločnih borbi pasa. Nakon što je policija primila prijavu i kontaktirala ovog mladića, on je ugasio svoj profil na društvenoj mreži i napravio novi pod drugim imenom, a potom počeo da se pravda da je slike i materijal skinuo sa interneta. Kako je tada govorio za medije ovaj mladić, njegove objave su potpuno pogrešno protumačene, on je u stvari veliki ljubitelj životinja, nikada nije učestvovao ni u jednoj organizaciji borbe pasa, niti zna da se to radi kod nas, preneli su tada mediji.

Policija ispituje sve okolnosti

 

Kako nam je rečeno iz PU Prokuplje, policija je postupala odmah po prijavi da se organizuju borbe pasa, preduzela sve mere iz svoje nadležnosti i obavestila Osnovno javno tužilaštvo u Prokuplju. U vezi sa navodima da osumnjičeni ima više objava na društvenim mrežama zlostavljanja životinja policija nastavlja rad i ispituje sve okolnosti.

Video: Slatka mačka bila je šumska zver a sada je skoro istrebljena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bolesno

    23. januar 2021 | 22:55

    Divlje mačke su opadne za zečeve i pernatu divljač!!?? Dobro je da lovci nisu opasni za zeca, lane, jelena, fazana... Klasične ubice!!

  • Dj

    23. januar 2021 | 23:24

    Kako sada svi stite zivotinje, prava ovo, ono, a kada ih neko pozove na rostilj onda se niko ne zapita odakle to meso, onda nikoga ne interesuje zastita zivotinja. To je taj ljudski nedostatak inteligencije

  • Cudo

    23. januar 2021 | 22:46

    Procitah ovo, i ovaj manijak mi pokvari noc!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA