Dr Janković: Nema opuštanja barem do leta

Smatra da su Srbiji potrebne bolnice kao što su u Batajnici i Kruševcu, sa velikom brojem kreveta intenzivne nege

  • 4
Radmilo Janković Foto: Privatna arhiva

Radmilo Janković, zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, upozorava da ne smemo da se opuštamo povodom pada broja zaraženih od korona virusa i početka vakcinacije, već da treba da budemo oprezni, bez obzira na velika nadanja.

- Imunizacija je stvar koje nekako najviše ohrabruje u svemu ovome, ali ne možemo očekivati da će nam životi biti isti barem do leta - rekao je Janković za “Blic”.

Upozorava da sada ne smemo ni da pomislimo da imamo kolektivni imunitet, jer ima mnogo primera da se ljudi zaražavaju i po drugi put.

- Bez maski nećemo moći dok ne budemo sigurni da imamo neku vrstu kolektivnog imuniteta - rekao je doktor.

Govoreći o zaražavanju lekara, on je ukazao da se više od polovine njih zarazilo van bolnica, u svojim porodičnom i društvenom okruženju.

- Sa moje klinike koja je podnela najveći teret u KC, 34 lekara su zaražena, od toga tri po drugi put - jednom u martu, jednom sada - precizirao je Janković.

Upitan da li je ova velika kriza ojačala naš zdravstveni sistem, Janković je odgovorio da on jeste jači “za jedno neprevaziđeno iskustvo”, kao i da se pokazao jako fleksibilnim i izdržljivim.

- Vrlo brzo se adaptirao na priliv velikog broja pacijenata. Imali smo dnevno blizu 500 pacijenata u čitavoj Srbiji. Ova epidemija nam je pokazala da je u budućnosti potrebno više kreveta u intenzivnim negama - naveo je Janković.

Nije isključio mogućnost da se ovakva jedna masovna pojava ponovi u svetu.

Zbog toga smatra da Srbiji trebaju bolnice kao što su u Batajnici i Kruševcu, sa velikom brojem kreveta intenzivne nege. Epidemija kovida 19 ukazala je i na nedostatak anesteziologa u Srbiji, kao i svuda u Evropi - jedinih lekara koji su sertifikovani da se bave mehaničkom ventilacijom i intenzivnim lečenjem, napomenuo je doktor.

I treća stvar koja je naučena, to je kako kaže, preventiva na koju smo zaboravili dok se ovo nije desilo.

- Borbu protiv kovida 19 ne mogu dobiti ni anesteziolozi ni sestre u jedinicama intenzivne nege, jer je to kraj te borbe. Bitka se dobija preventivom. Lekcija koju smo naučili jeste da nikada više ne smemo da se suočimo sa 9.000 zaraženih dnevno i nikada više sebe ne smemo da dovedemo u situaciju da imamo 10.000 hospitalizovanih s teškom kliničkom slikom - istakao je Janković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    18. januar 2021 | 03:59

    Kojeg leta. Msm koje godine

  • ronaldinjo

    18. januar 2021 | 00:12

    Samo pesimizam teski dokle vise aman vise!!!!

  • 🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️

    18. januar 2021 | 09:19

    Ma da vi imate plate i moze vam se uvodjenjem mera i sl. Dok obican narod gladuje i na ivici prezivljava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA