≫ 

Janković otkrio da li će na sutrašnjem Kriznom štabu doći do popuštanja mera

I dalje postoji potencijal da se epidemija rasplamsa

  • 12
Srđa Janković

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je da svaka sednica Kriznog štaba služi da se analizira epidemijska situaicija, pa se tek onda daju predlozi mera. Zbog toga ističe da bi on korigovao atmosferu u kojoj na svakoj sednici moraju da budu donete neke mere.

Srđa Janković pred sutrašnju sednicu Kriznog štaba navodi za RTS da je cilj da se analizira situacija, pa će se tek onda videti da li je potrebno nešto menjati.

Dodaje da epidemiolozi i on kao imunolog neće zagovarati popuštanje mera, jer i dalje postoji potencijal da se epidemija rasplamsa, i dalje su visoki brojevi zaraženih, bolnice se nisu ispraznile a i dalje postoji značaj broj preminulih na snevnom nivou.

Srđa Janković poručuje da je potrebno ispratiti situaciju do kraja.

Kako je rekao, uvek se pred sednicu Kriznog štaba spekuliše da li će neka mera biti promenjena, ali o tome je teško govoriti pre nego što se analizira situacija.

- Imamo mere koje su na snazi, bitno je da ih poštujemo, ako bude promena, javnost će biti obaveštena -  poručio je Janković.

Kaže da je svestan da su neke mere teške za privredu, ali da su ljudski životi najvažniji, a ne sme se zanemariti ni ekonomski efekat oboljevanja i umiranja.

- Nama je cilj kao lekarima da brinemo o zdravlju, što ne znači da ne postoji drugi legitimni način razmišljanja -  rekao je Janković.

Potrebna što efikasnija imunizacija 

 

Govoreći o procesu imunizacije, Janković je istakao da je potrebno da to bude što efikasnije.

Kaže da je jedina za sada pronađena verovatna razlika novog podtipa virusa u odnosu na stare to što se brže širi s osobe na osobu.

Dodaje da nema dokaza teže kliničke slike, ali da to onda automatski znači i veći broj zaraženih u rizičnim grupama.

Janković poručuje da, koliko god se uzdali u vakcine, sprečavanje kontakata i maske su i dalje ključ, jer bolest sprečavamo tako što sprečavamo zaražavanje.

Koju bi vakcinu Janković preporučio

 

Kako je rekao, sve vakcine koje su odobrene su proverene i ispitivanja su pokazala da su delotvorne, a videće se da li postoji razlika u nijansama.

Na pitanje koju bi on vakcinu preporučio rekao je onu koja je na raspolaganju i koja je prošla istraživanja.

Kada je reč o kardiovaskularnim oboljenjima i hroničnim bolestima, Janković je rekao da to mogu da budu faktori opreza, ali ne i kontraindikacije.

Rekao je da se ljudi pre vakcinacije konsultuju sa lekarima, ali da misli da bi većina onih koji imaju ta stanja trebalo da se vakcinišu jer je rizik same bolesti kovida 19 za takve pacijente mngoo veći nego rizik vakcine.

Video: Stevanović: Dok je više hiljada u bolnici, situacija je i dalje za oprez

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️

    18. januar 2021 | 09:14

    Ukidajte mere, hocemo da radimo.

  • Eki

    18. januar 2021 | 09:45

    Kafici puni..do ..20h..a posle..zatvoreni..znaci korona ne radi do 20h..samo nocu...

  • Kikii

    18. januar 2021 | 09:26

    Ceo svet se zaključava,mi razmišljamo o popuštanju mera. Zateži još,dal ste normalni da popustite...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA