≫ 

Plivanje za časni krst u Nišu bez publike: Najstariji takmičar ima 74 godine, a najmlađi 19

19 od 23 prijavljena dobilo je zdravstvenu potvrdu o spremnosti

  • 0
Plivanje za časni krst, Zemun Foto: Marko Jovanović

Ove godine 19. januara, bez publike i svečanih strojeva, 19 takmičara u Nišu plivaće na bazenu "Čair" za Bogojavljenski krst, navode iz Opštine Medijana. Kažu da najstariji plivač ima 74 godine, dok je najmlađi takmičar 19-godišnjak.

Na Bogojavljanje 19. januara od 12 sati na otvorenom bazenu u Nišu prijavljeni kandidati plivaće za Časni krst, a u Opštini Medijana koja organizuje takmičenje kažu da se prijavilo 23 građana, od kojih je 19 dobilo zdravstvenu potvrdu o spremnosti, pišu "Južne vesti".

Bogojavljensko plivanje Opština Medijana organizuje 15. put, ove godine u saradnji sa Niškom eparhijom, Sportskim centrom "Čair", i drugim ustanovama i institucijama, a zbog kovida sutra neće biti publike i svečanih strojeva i ističu da će poštovati sve epidemiološke mere.

Plivaće se i u Šumaricama

Na jezeru u Šumaricama u Kragujevcu, sutra će se tradicionalno plivati za Časni krst, objavljeno je na sajtu grada Kragujevca, uz napomenu da će manifestacija biti održana uz poštovanje svih protivepidemijskih mera.

Pošto plivanju prisustvuje veliki broj Kragujevčana, organizatori Šumadijska eparhija i grad Kragujevac, apeluju na sugrađane da ove godine zbog epidemiološke situacije, ostanu kod kuće i prate direktan prenos na programu Radio-televizije Kragujevac.

Preporuka je da bogojavljenskom plivanju prisustvuju samo članovi porodica takmičara, crkveni velikodostojnici, predstavnici sportskih organizacija, lokalne samouprave i medija.

Iako se manifestacija održava na otvorenom, obavezno je nošenje zaštitne maske.

Pre takmičenja, u crkvi Svete Petke u naselju Denino brdo, u devet časova biće služena Sveta liturgija a početak službe Božije, spuštanje Časnog krsta u vodu i start trke zakazan je za 12 časova.

Prokuplje: Bez trke za krst zbog korone, ali prvu bebu čeka dar

Crkvena opština Prokuplje i Udruženje "Bog se javi", koji su tradicionalno organizatori Bogojavljenske trke u Prokuplju, odustali su od ovogodišnje organizacije manifestacije. Kako nam je potvrdio starešina prokupačke crkve protojerej Nikola Ilić, Bogojavljenska trka se neće održati zbog pandemije korona virusa.

- Ipak, odlučili smo da darom koji uvek ide pobedniku darujemo prvorođenu bebu na sutrašnji praznik. Ona će dobiti zlatni krst i ostale poklone koje uvek spremimo - najavio je Ilić.

Trka za Časni krst u Prokuplju se organizuje od 2013. godine i do sada bez obzira na vremenske prilike nije otkazivana. Ovo će biti prva godina da ona bude simbolično označena rođenjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA