≫ 

Voda u Nišu bezbedna za piće, ali vanredna situacija ostaje zbog prognoziranog naglog otopljenja

Pre nedelju dana je u Nišu zbog kiše i snega bilo povećano zamućenje vode na većini izvorišta, neka su zato bila i isključena

  • 1
Kuhinja, slavina, sudopera, česma, radna površina Foto: Pixabay

Da je snabdevanje vodom za piće potpuno normalizovano i da je ona ispravna i bezbedna, navode u JKP Naissus iz Niša, gde svakodnevno kontrolišu njen kvalitet. Ipak, ostaje na snazi vanredna situacija, saopštavaju iz Grada, jer meteorolozi najavljuju otopljenje, što može dovesti do ubrzanog otapanja snega i zato je moguće i zamućenje izvorišta, prenose Južne vesti.

Pre nedelju dana je u Nišu zbog kiše i snega bilo povećano zamućenje vode na većini izvorišta, neka su zato bila i isključena, ali je ubrzo u gradskom području snabdevanje vodom normalizovano.

Voda je ispravna i bezbedna za piće i nema problema, kažu u niškom Vodovodu, gde svakodnevno kontrolišu 70 uzoraka vode na različitim lokacijama, počev od izvorišta, preko pratećih objekata i rezervoara do krajnjih potrošača.

Kontrolisani kvalitet vode za piće u skladu je sa Pravilnikom o zdravstvenoj i hemijskoj ispravnosti vode za piće u vanrednim prilikama, napominju iz Naisusa. U Službi sanitarne kontrole sa laboratorijom Naisusa izvrši se 40 uzorkovanja, dok se u Institutu za javno zdravlje Niš u vidu eksterne kontrole analizira voda sa dodatnih 30 lokacija - pojašnjavaju.

Ipak, vanredna situacija u oblasti vodosnabdevanja se ne ukida, navode na gradskom sajtu, jer meteorolozi najavljuju naglo otopljenje, pa je moguće naglo topljenje snega i samim tim da se izvorišta zamute. Kažu da će građani na vreme biti obavešteni ako do toga dođe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA