Valentinina priča je jedna u milion: Obolela od raka koji se vraćao, a onda je tumor dobio i sin (7)

Ova hrabra žena borila se sa hemioterapijama, operacijama, masektomijom... a onda je usledio još veći šok - njenom sinčiću dijagnostikovan je rak limfnih žlezda

  • 5
Valentina Rapajić, Subotica Foto: Subotica.com

Da čuda postoje, mnogi ne veruju. Ipak, Valentina Rapajić iz Subotice, čija se situacija događa jednom u milion slučajeva, i te kako veruje, uprkos gotovo neverovatnom spletu traumatičnih i bolnih događaja koje joj je život priredio.

Pre četri godine, Valentini su uklonjeni jajnici i materica. U klimaks je ušla u trenutku, gubitkom organa i hormona, sa svega 40 godina. Išla je na redovne kontrole: ultrazvuk abdomena, štitne žlezde, ultrazvuk dojki, mamografiju...  U četvrtoj godini posle operacije ponavila je analizu tumor markera, i tada je usledio šok - opet je povišen, piše portal Subotica.com.

- Na moje pitanje "zašto?", s obzirom na to da nemam jajnike i matericu, odgovor je bio da u onkologiji 1+1 često nisu 2. Na moje pitanje kako je moguće da je nalaz loš, od strane tri lekara dobijam odgovor: "Vi ste fenomen, ne znamo, živite svaki dan kao da vam je poslednji". I kada pomisliš da ne može biti gore, univerzum ti pokaže da može. Dobiješ novi izazov - priča Valentina.

"Kvržica" veličine kokošjeg jajeta

Krajem decembra 2019, otkriva kvržicu iznad leve bradavice veličine zrna graška. Tvrdo, na dodir ne boli. Posle praznika je uradila mamografiju.

- Dok sam čekala nalaz, osetila sam neki nemir koji nisam mogla sebi da objasnim… Bilo mi jasno da nešto nije u redu. Za nepunih mesec dana, od zrna graška koje sam napipala, nastale su promene veličine oraha, a uskoro veličine kokošijeg jajeta - priseća se ona.

Valentina Rapajić, Subotica Foto: Subotica.com

Nalaz koji je stigao u roku od 7 dana je pokazao - zloćudni invazivni karcinom.

- Tajac, kao da je vreme stalo, kiša suza, misli u haosu... Odakle to sada meni i zašto? Kako reći ćerki staroj 16 godina, koja ima epilepsiju i vensku aneurzmu već 13 godina? Kako objasniti sinu koji ima 7 i po godina?  Koliko mi je vremena preostalo? - pitanja su koja je sebi postavljala.

"Sve je u glavi"

Početkom februara 2020. počinje sa hemoterapijama kako bi se tumori smanjili.

- Odlučila sam da ću izaći iz ove situacije kao pobednik. Ubedila sam sebe i  svoju porodicu da je to samo trenutno stanje, pobediću vremenom, lekom i pozitivom... Veoma je važno pozitivno razmišljanje i stav. Deluje kao šablonska rečenica, zar ne? Ali, verujte, istinito je. Sve je u glavi - kaže Valentina.

Kako dodaje, u tim trenucima, kada je i kosa počela da joj opada, najteže je bilo detetu objasniti šta joj je na nivou na kom bi on razumeo, jer reči rak i karcinom njemu nisu jasne, a traži odgovore na pitanja zašto mama ne može da vozi bicikl, da igra fudbal, da trči, zašto više nema kosu, zašto je tako mršava...

Pravi pakao - sin ima karcinom

U martu se uvodi vanredno stanje, što otežava redovne kontrole, primanje terapija, ulaske u zdravstvene ustanove… Po Valentininim rečima, uskoro počinje njihov pravi pakao.

- Zbog zbog jakih bolova u stomaku, sin završava na operativnom stolu i u bolnici. Preko dana sam ja sa njim, pre policijskog časa dolazi suprug, da bude noću sa njim. Ne znam kako vozim, živim, spavam, jedem, što  mom stanju ne ide u prilog. Znate, tada više ne postojite, samo dete i briga oko njega - predočava majka još hrabrijeg Leona.

Uskoro stiže dijagnoza - sin Leon ima karcinom limfnih žlezda.

Početkom maja odlazi na Institut za decu i omladinu Vojvodine u Novi Sad, na onkološko-hematološko odeljenje. Treba da primi 5 ciklusa hemoterapije, nema poseta, što zbog kovida, što zbog prirode njegove bolesti.

Valentina Rapajić, Subotica Foto: Subotica.com

Ovako nešto ne želim da se dogodi nikome na planeti, da majka i dete istovremeno obole od teške bolesti, da ti se porodica i život sruše u pepeo, gde nema bake, deke, nikoga ko bi nam pomogao, sem dvoje-troje bliskih prijatelja - kaže Valentina.

Operisana je 19. maja - totalna masektomija sa podpazušnom regijom.

- Otpuštaju me kući na oporavak i lečenje sa već vidljivim znacima gangrene. Mesec dana, svaki petak odlazim u Kamenicu na punktiranje i seckanje delova tkiva koji trunu. Dovedena sam u stabilnom stanju u Subotici, već pred sepsu - prepričava Valentina svoje muke.

Posle 15 terapija zračenjem i kompletne terapije, sada ima strahovite bolove u kostima, grudnom košu, rebrima, leđima, nagli pad pritiska, vrtoglavice, nesanice, preznojavanja...

U oktobru je uradila genetsko ispitivanje u Beogradu, jer tripl negativni karcinom, kao što je u njenom slučaju, kaže - u roku od godinu-dve može da se vrati na zdravu dojku, sa metastazama.

- Ali, ja verujem u čuda i znam da ona postoje - optimistično naglašava Valentina, jedna od million!

Video: Obišli smo operacione sale na VMA, tamo gde se operišu tumori i srčani bolesnici u doba korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA