≫ 

Mere do daljeg ostaju na snazi, novog soja još nema: Krizni štab o i dalje nepovoljnoj situaciji

Na sednici se razgovaralo i o vakcinaciji

  • 89

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa sastali su se danas u 14 sati u Palati Srbija, i doneli odluku da postojeće mere do daljeg ostanu na snazi.

To je nakon sednice rekao epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Na sednici je bilo reči i o novom soju korona virusa, koji je, kako je jutros rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, stigao u Mađarsku, u kojoj je potvrđeno pet slučajeva.  

Dr Kon je kazao i da novi soj korona virusa još nije dijagnostikovan u našoj zemlji. 

- Epidemiološka situacija još uvek se tretira kao nepovoljna. Sastajaćemo se ubuduće prvenstveno zbog vakcinacije i praćenja eventualnih problema u toj oblasti, kako bi pomogli ako bude potrebno - istakao je on i naglasio da je za celu Srbiju najvažnije da se što pre sprovede masovna imunizacija.

Ukazao je da se očekuju dodatne količine vakcina kako Sputnjik V, tako i Fajzer-Biontek, a da postoje očekivanja vezana i za vakcinu Astra Zeneka.

Kon je, ocenjujući informacije o početku masovne imunizacije, rekao da su one ohrabrujuće.

Na pitanje koju vakcinu je moguće dati deci, Kon je rekao da, koliko mu je poznato na osnovu podataka dobijenih od ALIMS-a, da je kineska vakcina za uzrast od tri godine, dok se Fajzerova ne može davati za osobe mlađe od 16 godina, a Sputnjik je za starije od 18 godina.

Brnabić: Nije realno da danas odlučimo o popuštanju mera

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas da nije realno da se danas na sednici Kriznog štaba donese odluka o popuštanju mera za sprečavanje širenja korona virusa, ali i navodi da će ta tema svakako biti otvorena.

- Mislim da nije realno da to bude danas, ali danas ćemo otvoriti tu temu. Razgovaraćemo koji su to parametri potrebni da bi dodatno reklaksirali mere, uključujući i rad ugostiteljskih i drugih objekata do 22 sata - rekla je Brnabić na TV Prva.

Navela je da je uvek zagovornik toga da pokušamo da nađemo "fin balans".

- Danas nije realno da se donese ta odluka, i dalje su brojevi (novozrazenih korona virusom) takvi...Nismo još otvorili tu temu, ali mislim da je vreme da je otvorimo - rekla je premijerka.

Kako je juče izjavio imunolog i član štaba Srđa Janković epidemiolozi i on kao imunolog neće zagovarati popuštanje mera, jer i dalje postoji potencijal da se epidemija rasplamsa, i dalje su visoki brojevi zaraženih, bolnice se nisu ispraznile a i dalje postoji značaj broj preminulih na snevnom nivou.

Imamo mere koje su na snazi, bitno je da ih poštujemo, ako bude promena, javnost će biti obaveštena -  poručio je Janković.

Kaže da je svestan da su neke mere teške za privredu, ali da su ljudski životi najvažniji, a ne sme se zanemariti ni ekonomski efekat oboljevanja i umiranja.

- Nama je cilj kao lekarima da brinemo o zdravlju, što ne znači da ne postoji drugi legitimni način razmišljanja -  rekao je Janković.

Na poslednjoj sednici, podsetimo, koja je održana prošlog ponedeljka, odlučeno je da sve mere koje važe od pre Nove godine ostanu na snazi, a da đaci mogu da se vrate u škole sutra, 18. januara, kako je i planirano.

To znači da i dalje ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 20 časova, a prodavnice do 21 sat.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je korona virus potvrđen kod 1.578 osoba od testiranih 9.040. Preminuo je 21 pacijent. 

Trenutno je u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama hospitalizovano 5.214 pacijenata, od kojih 182 diše pomoću respiratora.

U  Srbiji je ukupno registrovano ukupno 374.111 potvrđenih slučajeva kovid 19, od ukupno testiranih 2.485.591 osoba.

Korona virus odneo je 3.771 život u našoj zemlji.

Video: Hoće li biti 4. talasa epidemije korone u Srbiji?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    20. januar 2021 | 08:53

    Epidemiološka situacija još uvek se tretira kao nepovoljna, treba sačekati sa ukidanjem mera.

  • Mirjana

    19. januar 2021 | 13:01

    Još nije vreme za opuštanje, još samo malo i izlazimo iz ove situacije kao pobednici.

  • Marko

    20. januar 2021 | 06:35

    Mislim da ce ubrzo doci kraj svemu ovome,samo treba da budemo strpljivi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA