≫ 

Kolika kazna preti Aleksiću ako se dokaže da je učinio sve što mu se stavlja na teret?

Vlasniku škole glume u Beogradu, Miroslavu Aleksiću na teret se stavlja 15 krivičnih dela

Milena Radulović, Miroslav Mika Aleksić, Iva Ilinčić

Foto: A. Nalbantjan, ATA Images, Youtube/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Ukoliko se dokaže da je kriv, vlasniku škole glume u Beogradu Miroslavu Miki Aleksiću (68), koji se sumnjiči za 15 krivičnih dela - 8 silovanja i 7 dela polno uznemiravanje, a kojem je juče Viši sud u Beogradu odredio pritvor do 30 dana, preti 20 godina zatvora, kaže za Telegraf.rs advokat El Sarag Sarah.

Ona objašnjava da je u ovom slučaju reč o sticaju, s obzirom na to da se tereti za silovanje i obljubu zloupotrebom položaja, i nedozvoljene polne radnje. S tim u vezi, kako kaže, najviša kazna može biti 20 godina, po članu 60. stav 2. tačka 2 Krivičnog zakonika.

- To znači da ako je učinilac jednom radnjom ili sa više radnji učinio više krivičnih dela za koja mu se istovremeno sudi, sud će prethodno utvrditi kazne za svako od tih dela, pa će za sva ta dela izreći jedinstvenu kaznu.

- U ovom slučaju to znači da bi Mika Aleksić mogao da dobije jedinstvenu kaznu koju će sud izreći za dela koja mu se stavljaju na teret, jer je za njih predviđena kazna zatvora, i može da je povisi na najtežu utvrđenu kaznu, s tim da jedinstvena kazna ne sme dostići zbir utvrđenih kazni, niti preći dvadeset godina zatvora - objašnjava El Sarag Sarah.

Dodaje da se Aleksić tereti da je ponavljao krivična dela silovanja, polnog uznemiravanja i obljubu zloupotrebom pložaja, što dalje znači da je ovde reč o povratu, kao i to da su u pitanju bila maloletna lica.

- Sve to mu se uzima kao obavezna otežavajuća okolnost, što sve utiče na visinu kazne koja će, ako se dokaže da je kriv, biti odmerena  - kaže naša sagovornica.

Produženo krivično delo 

 

Navodi i da ukoliko se ispostavi da su navodi optužnice tačni, takođe, prilikom odmeravanja kazne treba uzeti u obzir i da je u pitanju i produženo krivično delo.

- A što znači da je on vršio krivična dela koja mu se stavljaju na teret prema istom licu, koristeći istu okolnost više puta, mada je i jednom dovoljno. Dakle, sticaj, povrat i produženo krivično delo su okolnosti koje sud obavezno uzima u obzir prilikom odmeravanja kazne - navodi ona za Telegraf.rs i obrazlaže kazne ponaosob:

-  Zaprećena kazne za silovanje, po  članu 178. Stav 3. je od 5 do 15 godina, za obljubu zloupotrebom položaja po stavu 181. Stav 2. od jedne do 10 godina i za nedozvoljene polne radnje, po stavu 182. stav 3, od 2 do 10 godina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je pozvalo da se jave sve devojke koje su oštećene. Naša sagovornica kaže da je reč o redovnoj proceduri. Objašnjava da takve izjave ne utiču na visinu kazne već izvršenje krivičnih dela.

Sadržaj dokaznog postupka

 

Na pitanje koliko su ova dela dokaziva na sudu s obzirom na to da su protekle godine od izvršenja nad oštećenima navodi šta sve treba da sadrži dokazni postupak.

- Dokazni postupak mora da sadrži ubedljive izjave oštećenih, sa takvim detaljima koji ne mogu da se izmisle, ali uporedo s tim izjavama, dokazivanje se mora sprovesti i kroz sudsko medicinsko veštačenje kao i veštačenje neuropsihijatra. Sam protek godina ne utiče na mogućnost dokazivanja da su krivična dela izvršena - kaže ona. 

NE znači NE

 

El Sarag Sarah primećuje da ovaj slučaj trpi veliki pritisak javnosti, osuđuje se i daje se podrška preko drušvenih mreža, medija kao i u svakodnevnom razgovoru. S tim u vezi kaže da postoje dve strane takvog pritiska:

- To je,  s jedne strane dobro, jer može na taj način da se ohrabre žrtve da prijave lica koja su izvršila ovaj tip krivičnih dela nad njima. A, s druge strane, ovoliki pritisak je nezahvalan jer postoje žrtve koje nisu spremne da prijave izvršioce a nameće im se pitanje zašto čekaju i zašto ćute, što ih dodatno obeshrabruje.

Miroslav Mika Aleksić

Miroslav Aleksić Printskrin: Youtube/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Za kraj, ona je poručila žrtvama ovakvog iskustva da prvo pričaju sa svojim roditeljima, ukoliko su  maloletne osobe lica u pitanju.

- Ukoliko ih je strah, ukoliko imaju osećaj “krivice” da su one nešto “izazvale”  treba da imaju na umu da NE znači NE - ističe El Sarag Sarah za Telegraf.rs.

Odlukom sudije za prethodni postupak, Aleksiću je pritvor do 30 dana određen da ne bi uticao na svedoke i oštećene, da ne ponovi krivično delo, kao i zbog uznemirenja javnosti, rekla je portparolka suda Tatjana Tešić.

Na ovu odluku sudije, Aleksić i njegov branilac mogu da izjave žalbu krivičnom vanpretresnom veću suda u roku od tri dana.

Aleksić, koji je juče popodne negirao na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da je seksualno napastvovao šest učenica glume u toj školi, pored ostalih i Milenu Radulović koja ga je prijavila policiji, sproveden je u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu.

Portparolka tužilaštva Ivana Rakočević precizirala je za Tanjug da se on tereti za osam krivičnih dela silovanje i sedam krivičnih dela polno uznemiravanje izvršenih u periodu od 2008. do 2020. godine na štetu šest oštećenih.

foto Pixabay

foto Pixabay

- Od njih šest jedna je bila maloletna, a prema ostalim oštećenima su radnje izvršenja preduzete i dok su bile maloletne i nakon punoletstva - rekla je Ivana Rakočević i dodala da će Više javno tužilaštvo u Beogradu sprovesti dalju istragu u ovom slučaju.

Policija je pozvala sve osobe koje je osumnjičeni seksualno napastvovao, da joj se jave u prostorijama Policijske uprave za grad Beograd, Bulevar despota Stefana 107, jer se sumnja da ima još njegovih žrtava.

Lavinu prijava pokrenula je glumica Milena Radulović, koja je prva progovorila o njegovom zlostavljanju, a kasnije su joj se pridružile i druge žrtve.

Posle nje, svoje iskustvo javno je iznela i glumica Iva Ilinčić

Video: Poznate ličnosti koje su preživele zlostavljanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЗБ

    19. januar 2021 | 23:36

    А где су били сви ови глумци када је њихов колега, хомосексуалац Јевтић, силовао дечака у тоалету? И није им мрско да и сада са њим буду на сцени или снимају. Лицемери.

  • ЗБ

    19. januar 2021 | 23:38

    А како су глумице снимале у Југославији? Док млада глумица не прође кроз шаке "Животиње" нема улоге. Зашто о томе ћуте и данас?

  • Maria

    19. januar 2021 | 22:07

    Za sve one koji se plase za sudbinu "jadnog", "nepravedno" i "unapred" osudjenog "jadnicka" Miku (šmrc, šmrc!) porucujem ' SILOVANJE KAO ZLOCIN NE ZASTAREVA!!! Podrska devojkama, javite se,pomozite da konacno malo OCISTIMO Srbiju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA