≫ 

Sara (7) prva doplivala u svom mestu za Časni krst: "Voda jeste hladna, ali nam je toplo oko srca"

Plivalo se u mnogim mestima Srbije, mnogi su otkazali zbog epidemije

  • 9
Plivanje za Časni krst Foto: Nikola Tomić, Svrljiški MAGAZIN & Selo Popšica, Gradska opština Zemun, D.K.

Ovogodišnje plivanje za Časni krst ostalo je u senci epidemijskih mera koje su na snazi prethodnih skoro godinu dana, pa su mnoga mesta odustala od organizacije plivanja, neki su organizovali revijalno plivanje, bez pobednika, a mnogi su svoje "trke" organizovali u bazenima jer su reke bile zamućene od otapanja snega. Ipak, ni ove godine nije izostalo hrabro učešće najmlađih, ali i devojaka.

Tako je u selu Popšica u Svrljigu do Časnog krsta, među njih 11, prva stigla sedmogodišnja Sara Trajković, piše Svrljiški magazin.

Ćuprija

Bogojavljensko plivanje za Časni krst ove godine održano je na bazenima hotela "Plaža" u Ćupriji. Prvobitno je tradicionalno plivanje trebalo da se održi na Velikoj Moravi ali zbog zamućenja reke i bezbednosnih razloga od te ideje se odustalo, piše Ćuprija.net.

Ove godine je u trci za osvajanje Časnog krsta učestvovalo oko dvadesetak takmičara, a pobedio je Uroš Rajić, učenik Više saobraćajne škole u Trsteniku. Uroš je pobedom u današnjem plivanju za Časni krst trci opravdao prošlogodišnju pobedu.

U Nišu pobedio pripadnik interventne

Pripadnik Interventne jedinice Policijske uprave u Nišu Miloš Čičić, pobedio je u današnjoj trci za Bogojavljenski krst koja je održana na bazenu Čair. Čičić, koji dve godine radi u niškoj policiji kazao je da je četiri puta učestvovao u tradicionalnom plivanju za Bogojavljenje.

- Već sam jednom pobedio u ovoj trci, to je bilo pre četiri godine. Drago mi je što sam uspeo da to ponovim i ove godine, pobedu posvećujem svojoj porodici i devojci – kazao je Čičić koji je priznao da je voda u bazenu bila izuzetno hladna, s obzirom da temperatura danas u Nišu nije prelazila u plus.

- Za trku se prijavilo devetnaest takmičara od kojih ekipa Hitne pomoći, koja je obavila preventivni zdravstveni pregled, trojici nije dozvolila učešće zbog tahikardije. Jedan od takmičara je odustao od trke čim je dotakao vodu.

Jovana u Aranđelovcu stigla prva

Jovana Jeremić prva je stigla do Časnog krsta u Aranđelovcu i to joj nije prvi put. Ona sutra puni 18 godina, a pliva svake godine.

Jovana Jeremić Foto: privatna arhiva

Na Zlatiboru svi pobednici, plivalo njih 60

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika simbolično je obeležen u zlatiborskom selu Vodice na reci Crni Rzav. Kako je temperatura prethodnih dana bila izuzetno niska, meštani su u zaleđenoj vodi napravili mini jezerce i zaplivali do Časnog krsta.

- Voda jeste hladna, ali nam je toplo oko srca, jer se trudimo da poštujemo našu veru i ispoštujemo običaje. Svi koji su danas zaplivali u Crnom Rzavu su pobednici - rekao je jedan od učesnika, prenosi RINA.

Plivanje za Časni krst u Crnom Rzavu Foto: RINA

Da zapliva za Časni krst odlučilo se oko šezdesetak plivača, a najmlađi učesnik imao je svega osam godina.

Za sve učesnike obezbeđena je kuvana rakija i hrana, a promrzle plivače pored toplog napitka dodatno su zagrejali trubači.

Među njih 33 u Priboju na Limu Marko stigao prvi

U Priboju se plivalo u Limu, gde je u konkurenciji 33 plivača do Časnog krsta prvi stigao Marko Karadzić. Inače, reka Lim je bila izuzetno hladna, a vodostaj je bio jako visok što je pravilo nedaće hrabrim Pribojcima, od kojih je najmlađi učesnik imao 18 godina.

Plivanje za Časni krst u Priboju Foto: RINA

Bogojavljensko plivanje na Zlatarskom jezeru otkazano je zbog korone, a ove godine nije se plivalo za časni krst ni Prijepolju, navodi RINA.

Zbog epidemiološke situcije plivanje za Časni krst otkazano je i u Čačku, a sveštenstvo je rano jutros osveštalo reku Zapadnu Moravu.

Sveštenici osveštali Zapadnu Moravu Foto: Pres služba Grada čačka

Filip (14) pobedio u Kragujevcu

U nadmetanju u plivanju za Krst Časni u Kragujevcu, u ledenoj vodi jezera u Šumaricama, pobedio je Filip Milivojević, učenik osmog razreda O. Š. "Jovan Popović".

- Imam 14 godina, treniram plivanje 10 godina, i roditelji su me podržali... Imao sam malo priprema jer je jako hladno, ali na ovaj dan smo svi pobednici, a bilo nas je 33 - rekao je Filip.

Svi pobedili u Svilajncu

Tradicija plivanja za Časni krst u najvećem jezeru komleksa Bibine Rupe kod Svilajnca nastavljena je i ove godine, u izmenjenim okolnostima zbog epidemiološke situacije. Organizovanog takmičenja nije bilo, već su najuporniji plivači simbolično ušli u ledenu vodu, doplivali do krsta i na taj način pokazali da su svi pobedili.

Najmlađi učesnik plivanja, na temperaturi koja je bila blizu nultog podeoka Celzijusove skale, bio je Aleksandar Milenković iz Svilajnca, star 16 godina.

Trojica najhrabrijih Užičana u Đetinji

Iako nije bilo zvanične manifestacije, najhrabriji Užičani su se ipak okupali u hladnoj Đetinji.

U Zemunu pobedila Pančevka Anja

Po 24 put u Zemunu organizovana je trka u plivanju za Nosioca Bogojavljenskog Krsta 2021. Ovoga puta, simbolično, tri devojke i tri mladića plivali su za Časni Krst koji je u hladni Dunav spustio dugogodišnji starešina plivača Slaviša Ivanović.

Tradicionalno plivanje je održano bez prisustva publike. Pobednik je Anja Vukajlović iz Pančeva, student Kriminalističko-policijskog univerziteta, odlikovana je prigodnom statuom Bogojavljenskog plivača, viteškim plaštom i medaljom SVEBOR Saveza Beograd sa titulom Nosilac Bogojavljenskog krsta 2021.

6 žandarma i 6 pripadnika Svibora plivalo na Savskom jezeru

Bez litije, bez velikog broja učesnika, uz maske, na Adi Ciganliji se plivalo za Časni krst. Na dan Bogojavljanja u hladnu vodu Savskog jezera skočilo je samo 12 plivača, po šestoro pripadnika Žandarmerije i Svibora- Srpskog viteškog borenja.

Za Svibor su plivali Uroš Nikolić, Nikola Ristić, Miodrag Ristić, Marko Joksimović, Miomir Radulović, Jugoslav Ðorđeski.

Prvi put nije bilo pobednika, već su svi plivači poneli ovu titulu.

Valjevo

Sveštenici eparhije valjevske SPC obavili su tradicionalno osvećenje bogojavljanske vodice na česmi na Vojvodinom trgu u centru grada, nakon čega je, tradicionalno, porinut Časni krst u Kolubaru.

Na drugoj valjevskoj reci Gradcu izostalo je tradicionalno plivanje za Časni krst koje je odloženo, kako je obrazloženo, zbog epidemiološke situacije u gradu i zabrane okupljanja više od pet osoba.

Nikola iz Leposavića prvi do krsta na Gazivodama

Tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje je upriličeno danas i na jezeru Gazivode. Ova manifestacija već godinama se organizuje uz blagoslov eparhije Raško-prizrenske i Kancelarije za KiM.

Nekoliko desetina učesnika bilo je deo bogojavljenskog plivanja za Časni krst, a njih je pre trke blagoslovio protojerej stavrofor Milija, iz crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Ove godine prvi je do Časnog krsta doplivao Nikola Milutinović iz Leposavića, kome je ovo prvi put da učestvuje.

Video: I na jezeru Gazivode plivalo se za Časni krst: Kosovom se orilo Hriste Bože

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    19. januar 2021 | 16:13

    Brabo I sve čestitke hrabrim devojkama I momcima u viteškom nadmetanju!

  • Ana

    19. januar 2021 | 16:55

    Bravo!!!😊

  • Bane

    19. januar 2021 | 17:14

    Ko normalan pusta dete od 7 god. Po ovoj zimi da pliva... treba im oduzeti decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA