Najstariji žitelji ne pamte takvu bujicu: Jerma pričinila veliku štetu, stradali mostovi, izletišta

Upravnik parka prirode "Stara planina" Darko Đorđević, kaže da je najviše šteta napravljeno nizvodno od staroplaninskog sela Rsovci

  • 0
Zlatokop, poplave Ilustracija, Foto: Privatna arhiva

Od nezapamćenih bujičnih voda koje su proteklih dana zapljusnule pirotski kraj, još uvek se zbrajaju štete. Osim poplavljenih domaćinstava, pojedinih industrijskih pogona, oranica u priobaljima reka, znatne štete pričinjene su i u izletištima u kanjonu Visočice, ali i Jerme.

Upravnik parka prirode "Stara planina" Darko Đorđević, kaže da je najviše šteta napravljeno nizvodno od staroplaninskog sela Rsovci. U pomenutom selu je poprilično oštećen betonski most, tačnije njegov srednji stub koga su oštetila stabla. Tim mostom se prelazi Visočica i stiže na desnu obalu reke iznad koje je čuvena pećinska crkva Svetog Petra i Pavla, poznata po fresci Ćelavog Isusa, nastaloj u 13. veku.

Jesenas napravljen pešački most, nekoliko kilometara nizvodno prema Pakleštici u Vladikinim pločama je odnet jer je bujica potkopala i bukvalno iščupala ogromnu kamenu stenu na koju je jedan kraj 16 metara dugačkog mosta bio naslonjen. Konstrukcija je uništena i najveći deo je odnet dalje kanjonom Visočice. Šteta ima i nizvodno, ali i uzvodno od Rsovaca, ali su ovde nesumnjivo najveće.

U specijalnom rezervatu prirode "Jerma", istoimena reka koja je pričinila velike štete u mestima od Petačinaca do Sukova i prema Rakiti, na nekoliko mesta je potpuno uništen izletnički mobilijar, koji je bio na priličnoj udaljenosti od desne obale reke Jerme.

- Ni najstariji žitelji ovog kraja ne pamte takvu bujicu. Na tri lokacije oštećeni su senici, klupe, i ostali mobilijar koji se podrazumeva. Šteta je ogromna i sve što smo napravili proteklih godina je bukvalno uništeno. Visina nanosa, taloga i korenja na pojedinim mestima je i preko metar, a ima puno nanetih stabala, granja i ostalog što izletišta čini neprepoznatljivim. zatrpani su ili teško oštećeni i pristupni putevi. Uz mnogo rada i truda obnovićemo sve uništeno - kaže Đorđević, prenose Novosti.

"Preživeo" samo mobilijar na višim lokacijama

Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot, koja uspešno sarađuje sa Parkom prirode, kaže da je ostao samo mobilijar na višim lokacijama, oko Zavojskog jezera, u selima Gostuša, Pokrovenik, a da je stradao mobilijar od mesta Toplove kod Sukovskog manastira, i kod sela Vlasi.

Oštećena izletišta će se delimično sanirati iz vlastitog poslovanja, ali i u saradnji sa nadležnim Ministarstvom, kako bi bila spremna za narednu sezonu. U okolini Pirota ima preko 30 uređenih lokacija sa 150 postavljenih senika, klupa i ostalog što se obično montira na izletištima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA