≫ 

Đorđe kom su oduzeta deca plakao u emisiji: Sva dokumentacija Centra predata zaštitniku građana

"Sve tri žele da ostanu, da žive sa mnom. Tužne su kada moram da ih vratim, meni je taj rastanak najteži"

  • 87
Djordje Joksimovic Đorđe Joksimović / Printskrin: Prva TV

Kragujevčanin Đorđe Joksimović, kome su 2015. godine oduzete tri maloletne ćerke, zaplakao se u programu uživo govoreći o svojoj deci čiji povratak kući još čeka. Juče, na njegovu krsnu slavu Svetog Jovana, kuća mu posle toliko vremena nije bila prazna. Ćerke su tu bile, barem na tih šest sati, nakon čega je morao da ih vrati u hraniteljsku porodicu. 

 - Sve tri žele da ostanu, da žive sa mnom. Tužne su kada moram da ih vratim, meni je taj rastanak najteži.

Teško mu je i da objasni ćerkama (starim 10, 9 i 7 godina) zašto pet godina traje njegova borba da ih vrati u njihov dom.

- Trudim se da im objasnim da mora da bude tako, da se borim da se vrate, da ostanu kući. Najmlađoj su pune oči suza, primećujem njenu ljutnju, da neće da ide od mene - rekao je Đorđe, sve teže tražeći reči.

Kaže da je ispunio sve uslove koje mu je Centar za socijalni rad tražio.

- Komisija je dolazila, pravila zapisnik, bio sam na sastanku kod direktora. Našao sam i posao za stalno. No, kada sam ispunio taj poslednji uslov koji je Centar za socijalni rad tražio od mene, oni mi se više ne javljaju na telefon i ne žele da me prime na razgovor. U ministarstvu se niko ne javlja. Podneo sam 130. zahtev za vraćanje dece, ali i dalje nemam nikakav odgovor.

Od Kragujevca do zgrade Vlade Đorđe je četiri puta pešačio peške, želeći da skrene pažnju da više nema način kako da se izbori za ćerke koje već godinama rastu daleko od njega. Ipak, kaže da to nije poduhvat - poduhvat je vratiti decu.

Otac, Goran Bogdan Goran Bogdan u filmu "Otac" / Foto: Maja Medić

- Imao sam volju i želju hoću da vratim svoju decu. Obećanja koja su mi data nisu ispoštovana. Deca mi nisu vraćena. Niko me nije kontaktirao povodom nove kontrole mog slučaja. Do dolaska novog direktora nije bilo ni razgovora. Govorili su: "Nemamo šta da pričamo, dođite sutra". Trebalo je od početka da viđam decu svakog drugog petka, ali viđao sam ih jednom u mesec dana, ako i tada. Pozovu me i kažu da će tad i tad biti u centru, ja dođem, one nisu tamo. Najbolje informacije dobijao sam od hraniteljske porodice telefonom.

Kako kaže, devojčice imaju dobre uslove u hraniteljskoj porodici u Topoli.

- Oni su osećajni ljudi. Uspostavili smo lep kontakt u početku, ali njima više ne dozvoljavaju da imaju kontakt sa mnom i da ja viđam svoje ćerke. To je centar uradio, ne oni. 

- Ne smem sebi da dozvolim da se ne borim, da ne znam šta da radim. To je krajnje. Majku nemaju, a da ostanu bez oca... to je... moraš da se strpiš i sve izdržiš. Izgubile su najbolji deo svog života, detinjstvo pored oca i majke. Za njihovim izgubljenim detinjstvom najviše žalim - rekao je Đorđe i zaplakao se.

Deca su mu oduzeta zbog, kako kaže, bolesti njegove žene. Supruga mu je i dalje na lečenju, a Đorđe, koji nije radio u vreme kada su mu oduzeta deca, sada ima stalno zaposlenje. Tvrdi da sada ima sve uslove da mu deca budu vraćena.

Po Đorđevoj sudbini snimljen je film "Otac", koji ni njemu nije bilo lako da odgleda.

- To je moj život, koji je bolan. Film mi je dao još veću snagu i pokazao istinu šta se dešava u centrima, ne samo ono što se desilo meni, već mnogima. Nadu ne gubim nikada. Odustajanje, kada su deca u pitanju, nikada nema.

Povodom slučaja Đorđa Joksimovića, koji i dalje ne zna zbog čega mu deca još nisu vraćena, Telegraf.rs je u više navrata kontaktirao Centar za socijalni rad i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Iz Centra su nas obavestili da ćemo odgovore dati kada budu imali dozvolu resornog ministarstva, dok se druga strana još nije oglasila.

Kisić Tepavčević održala sastanak

Na inicijativu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darije Кisić Tepavčević u resornom ministarstvu je održan sastanak sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem povodom slučaja Đorđa Joksimovića iz Кragujevca.

Ministarka Кisić Tepavčević je obavestila zaštitnika građana da je Ministarstvo zatražilo od Centra za socijalni rad „Solidarnost“ iz Кragujevca celokupnu dokumentaciju u vezi pomenutog slučaja. Postupajući centar je Ministarstvo obavestilo o svim preduzetim radnjama od 2015. godine do danas na ovom slučaju, iste potkrepilo svom potrebnom dokumentacijom, koju je ministarka Кisić Tepavčević predala Pašaliću na dalje postupanje. Ministarka Кisić Tepavčević i zaštitnik Pašalić su se saglasili da je interes dece u ovom slučaju od prioritetnog značaja za obe institucije.

Ministar Dmitrović: Život nije film

Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiju, oglasio se povodom slučaja oduzimanja dece Đorđu Joksimoviću iz Кragujevca.

Prva sednica nove Vlade Republike Srbije, Vlada Srbije Ratko Dmitrović / Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- Povodom atmosfere koja je stvorena u javnosti Srbije a u vezi s porodicom Joksimović, iz Кragujevca, odnosno odlukom Centra za socijalni rad, kasnije potvrđenom na nekoliko sudskih instanci, da se Joksimovićima oduzme roditeljsko pravo a deca presele na odgovarajuće mesto, razgovarao sam s direktorom Centra za socijalni rad u Кragujevcu, Vladom Jovanovićem, i još nekoliko osoba u potpunosti upoznatih s ovim slučajem, uključujući ljude bliske porodici Joksimović, tačnije Đorđu Joksimoviću.

Sve što se u ovom slučaju poduzima od strane nadležnih institucija ima za cilj zbrinjavanje dece. Sve je za njihovo dobro.

Slika koja je stvorena u javnosti, i dalje se stvara, kako neko ima zlu nameru da roditeljima iz obesti uzme decu, čak se spominje i usvajanje u inostranstvu, dokaz je potpunog napoznavanja činjenica ili svesnog manipulisanja.

Filmska umetnost u pravilu slika život ali film, često, nije život. Posebno nije u slučaju Joksimovića. Jedno je predložak, nadgradnja, fikcija, a drugo život sa svim surovostima i tragičnim pojavama koje mogu da se odražavaju na ljude, u ovom slučaju na decu.

Slučaj Joksimović je daleko od mozaika koji je o tome složen u javnosti. Ne treba niko nikoga da osuđuje i krivi, činjenice i istine moraju da se poštuju. Кoliko god bile teške i neprijatne. Ovde nema krivaca a sve što se čini, čini se zbog dece. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, na čijem sam čelu, aktivno se uključilo u ovaj slučaj i uradićemo sve što možemo, skupa s drugima, da deca Đorđa Joksimovića rastu kao sva druga deca. Molim sve koji bi da komentarišu ovaj slučaj i daju ocene, a ne poznaju činjenično stanje, da se suzdrže. Zbog dece Joksimovića - rekao je Dmitović.

Video: Samohranom ocu i njegovoj deci učenici Medicinske škole na Zvezdari poklonili preko potrebne stvari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzon Lok

    21. januar 2021 | 12:11

    Po detetu hraniteljska porodica dobija od drzave 50000din da li je MOGUCE da ta ista drzava ne moze da pomogne roditelja i da mu deca budu vracana?! Ko je ovde lud?! Zar deci nije bolje da budu uz biloskog roditelja koji pritom zeli da vodi brigu o njima!

  • marija

    21. januar 2021 | 12:09

    Jadan covek...nemam nista protiv hraniteljskih porodica, ali te porodice po detetu dobijaju po 40.000 dinara. Ovaj covek bi sa 40.000 dinara i svojom platom odgajao sva tri deteta...

  • Небојша

    21. januar 2021 | 12:13

    Човеку вратити децу! Одпустити особе (све до једне) које су у том неделу учествовале! И наравно човека подржати новчано!Зашто старатељима се плаћа толики новац!Ништа не може оца и мајку заменити!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA