Nesvakidašnja rođendanska proslava kod Topole: Predrag slavi na njivi, uz popa i kod svetog drveta

"Želeo sam da to ispoštujem, pa smo pre tri godine u prisustvu sveštenika Nikole u stari hrast urezali krst i od tada ja svoj rođendan proslavljam tu"

  • 1
Proslava rođendana kod Topole Foto: Rina.rs

U doba korona virusa uskraćeni smo za velike rođendanske proslave, međutim ne i Predrag Mirković iz sela Zagorica kod Topole, jer on svoj imendan 20. januara već nekoliko godina pod obavezno obeležava pod otvorenim nebom, pored drveta za koje se u njegovom selu veruje da je sveto.

- Rođen sam na veliki praznik i jednu noć sam sanjao da u selu u kom sam se rodio treba da ima drvo „zapis“. Želeo sam da to ispoštujem, pa smo pre tri godine u prisustvu sveštenika Nikole u stari hrast urezali krst i od tada ja svoj rođendan proslavljam tu. Okupe se najbliži prijatelji i rođaci, pripremamo šumadijski čaj i bogatu trpezu. Jeste da je nesvakidašnja slika da se rođendan slavi pod drvetom na njivi i to još uz sveštenika, ali doneli smo i sto koji je postavljen u slavljeničkom stilu. Danas je posni dan, pripremili smo ribu, tu su kolači, piće - rekao je Predrag.

Jedan od naslednika koji će sigurno nastaviti tradiciju koju je Predrag započeo je njegov sin Darko.

Očev rođendan pored „zapisa“ preneće na svoju decu kao običaj koji se mora poštovati.

- Svake godine na Jovanjdan obnovimo ovaj krst koji smo urezali malo zasečemo koricu drveta to je običaj. Ranije Srbi nisu imali crkve i nisu imali mogućnost da se mole na svetim mestima već su uglavnom hrastovo drvo obeležavali krstom kao drvo „zapis“, tu su se molili i to je bilo sveto drvo. Ja sam podržao ovu očevu želju i to je jedan od načina da se sačuva naša vera, tradicija, običaj koji su naši stari započeli - rekao je Darko.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA