Napadi pasa lutalica u Prijepolju se nastavljaju: Za tri dana četiri posete lekaru zbog ujeda

Od početka godine bilo je 12 registrovanih slučajeva napada pasa lutalica

  • 11
Prijepolje, psi lutalice Printskrin;:Youtube/Forum Info

Dan nakon što je pas lutalica povredio čoveka kod Doma kulture, ujed je zadobio i Zoran Pušica, koji je napadnut jutros ispred OŠ „Vladimir Perić Valter“. U minula tri dana u Hitnoj službi prijepoljskog Doma zdravlja registrovana su četiri slučaj napada pasa lutalica, od ukupno 12 od početka godine.

Problem sa velikim brojem napuštenih pasa, od kojih su neki agresivni i napadaju građane, zahteva hitne mere, smatraju predstavnici lokalne vlasti u Prijepolju. Zbog toga će organizovati novu akciju prikupljanja i zbrinjavanja ovih pasa, za koju će odmah biti raspisana javna nabavka, piše Forum info.

Učestali napadi pasa lutalica na građane i građanke Prijepolja dovode u pitanje bezbednost na prijepoljskim ulicama. Slučajno ili ne, broj roditelja koji su počeli da čekaju svoju decu ispred najveće osnovne škole u Prijepolju znatno se povećao nakon poslednjih događaja u kojima su naši sugrađani doživeli ozbiljne povrede. Slična situacija, onoj koja se desila u sredu, kada su psi napali dve osobe u parku kod Doma kulture, ponovila se već narednog dana, a pretpostavlja se da su u pitanju isti psi.

- Jutros oko 7 kada sam krenuo na posao, ispred ulaza u školu ujeo me je veliki, krupan sivi pas. Ja sam prvo prošao pored njega, a onda je skočio na mene i ujeo me za butinu. Drugi je bio preko ulice i nije stigao da mi priđe. Bio sam na pregledu, imam tri previjanja zakazana. Rane bole. Treba čuvati decu, mi veliki ćemo se nekako odbraniti. Pod hitno treba da se uklone, stradaće neko dete, zaklaće nečije dete – ispričao je ispred Hitne službe Zoran Pušica.

Opštinska vlast najavljuje hitne mere, u skladu sa Zakonom.

Desilo se juče, desiće se opet

- Planirano je u budžetu da raspišemo više tih akcija za sklanjanje pasa sa ulica, naročito agresivnih koji napadaju naše sugrađane. Desilo se juče, desiće se opet ako ne budemo reagovali, a hoćemo. Raspisaćemo koliko danas javni poziv za te akcije. Zimski period je vreme kada psi lutalice nemaju hranu, pa se okupljaju oko škola, a zatvorene je i deponija gde su se hranili i zato su gladni i postaju agresivni i napadaju – kaže član Opštinskog veća Zoran Despotović.

- Juče je oboren muškarac. Šta da je to bilo dete ili starija osoba? Ovo je dokaz da su naše akcije opravdane i namera da redukujemo broj pasa na ulicama – ističe zamenik predsednika opštine Prijepolje Esad Hodžić. - Ti psi koji su agresivni, moraju biti uklonjeni. Ovim putem pozivam sve građane, nevladine organizacije, zaštitnike životinja, medije da nam se pridruže u tome.

Višegodišnji problem, za koji se, na ime odšteta i sudskih sporova, svake godine iz opštinskog budžeta izdvajaju višemilionski iznosi, može biti rešen samo zajedničkim aktivnostima zbog čega naši sagovornici apeluju na saradnju svih aktera društvenog života.

Akcija hvatanja pasa lutalica, koja je kroz postupak javne nabavke u novembru 2020. godine poverena firmi „Avenija MB“ iz Vrnjačke Banje, predvidela je hvatanje, zbrinjavanje i, nakon pružanja adekvatne zdravstvene nege, sterilisanja i čipovanja, vraćanje na ulicu zdravih i neagresivnih pasa. Borci za prava životinja negodovali su povodom ovih akcija jer smatraju da se mirni i socijalizovani psi sklanjaju, dok opasni po ljude i dalje ostaju. Imali su niz prigovora na rad ove firme i neadekvatan tretman prema životinjama.

Trajno rešenje su azili za napuštene životinje

- Na prošlom pozivu učestvovala je samo jedna firma, Avenija i sa njom smo potpisali ugovor. U zavisnosti od prijava, potpisaćemo ugovor sa firmom koja ponudi najnižu cenu i koja ispunjava sve zakonske uslove – zaključuje Hodžić.

Akcije su privremeno, a izgradnja prihvatilišta za pse lutalice trajno rešenje, zbog čega su opštine Prijepolje, Priboj i Nova Varoš potpisale Memorandum o saradnji.

- Zakon je jasan. Zahteva dozvole, lokaciju i mnogo stvari koje bi morale da prethode izgradnji azila – ističe Despotović.

Informacija da je pas lutalica napao ili ujeo nekoga više nije vest. To je prijepoljska svakodnevica. Nije vest ni da je to višegodišnji problem u čijem rešavanju skoro da nema pomaka. Vest bi mogla biti da je nađena lokacija za izgradnju azila za pse ili da je dogovorena trajna saradnja sa nekim od postojećih prihvatilišta o zbrinjavanju ovih životinja. Lokalne samouprave su po zakonu dužne da rešavaju ove probleme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    21. januar 2021 | 17:57

    Gde su ovi sto vole kerove?Idite udomite ih ili ih sklonite sa ulice!Vi ste brižni samo na rečima!

  • DARKO 100%

    21. januar 2021 | 17:54

    Najopasniji su u ranu zoru,mozes proci svaki dan u toku dana koliko hoces puta pored njih ,necete ni pogledati,ali idi u ranu zoru pored istih ti pasa ,napasce te

  • Zeljko ex JSO

    21. januar 2021 | 18:22

    Kod mene su mirni jer i redovno hranimo slaninom namazanom furadanom?😈

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA