≫ 

Kako radi fabrika iz koje je izašlo 6 miliona doza vakcine "Sputnjik"

Minus 18 i niže je temperatura na kojoj se u komori čuva ruska vakcina

  • 2
Sputnjik V fabrika rusija Printskrin: Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

Bilo bi to sasvim obično naselje nadomak Moskve da u njemu ne živi 150 naučnika sa porodicama. Do posla ne putuju jer je u njihovim dvorištu centar za istraživanje i razvoj lekova jedne od vodećih ruskih farmaceutskih kompanija. Desetak kilometara dalje smeštena je fabrika u kojoj su se do epidemije korona virusa proizvodili samo lekovi. Od prošle godine i vakcine "sputnjik".

- Proces prilagođavanja novim proizvodima obično traje dve godine, ali mi smo uspeli da sve završimo za tri meseca. Uključili smo naše najbolje specijaliste – devedesetoro ljudi se bavilo adaptacijom tehnike i dorađivanjem tehnologije za trenutne potrebe - ističe Danil Taljanski, direktor farmaceutske kompanije "Generijum", piše RTS.

A bilo je potrebno da se fabrika podeli u šest sanitarnih zona. Napravljena su postrojenja za prečišćavanje vazduha kako bi se obezbedili visoki standardi proizvodnje. Prečišćava se i voda za preparate, a potom čuva na 90 stepeni. Gotova vakcina čuva se na minusu.

Minus 18 i niže je temperatura na kojoj se u komori čuva ruska vakcina "sputnjik". Iz pogona fabrike od kraja oktobra do danas izašlo je više od šest miliona doza, a obim proizvodnje svakodnevno raste.

Ipak, nedovoljno za potrebe Rusije i zemalja koje bi uvozile vakcinu. Zato se razmišlja o prenosu tehnologije u druge države. Na spisku je i Srbija.

- Postoji mogućnost, to je tehnologija koja nama nije nepoznata. U zavisnosti od finansijskih sredstava i brzine kojom budemo preneli tehnologiju, moći ćemo napraviti pogone i da započnemo proizvodnju ove vakcine - navodi Vera Stoiljković, direktorka Instituta "Torlak".

Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije, kaže da bi to značilo razvoj farmaceutske industrije.

- Srbija ima izuzetne specijaliste, to su danas pokazali i stručnjaci iz "Torlaka" i Ministarstva zdravlja... Želim da istaknem da su prijateljski odnosi između dva predsednika omogućili ovu posetu i veliki potencijal, a rezultate ćemo videti vrlo brzo - naglašava Popović.

Brzo se očekuje i dolazak ruske delegacije u Beograd. Plan je da stručnjaci iz ove fabrike posete "Torlak" i ispitaju mogućnosti saradnje.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    22. januar 2021 | 01:18

    Jel Torlak nas Srpski ili Americki trenutno!

  • Kik8

    22. januar 2021 | 09:39

    Dok se napravi fabrika nestace I Korone. Samo prvi I najuspesniji pokupe kajmak. Kasnji su uvek na gubitku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA