"Kovid 19 svim pacijentima može više da naudi nego vakcina"

Vakcinacija treba da da i takav rezultat da se bolnice vrate iz kovid u normalan sistem rada

  • 3
stevanović , lončar, janković

Printskrin: RTS

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je, gostujući u emisiji "Četvrtkom u 9", da je do sada vakicinisano 84.075 građana, i da je zadovoljan kako funkcioniše sistem.

- Ono što nam daje nadu i veru jeste da su građani izabrali dobar put, a to je put da prevencijom dođemo do rezultata koji želimo, da bude što manje obolelih od korone u našim bolnicama - rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, to podrazumeva i da se bolnice vrate iz kovid u normalan sistem rada, kako bi se lekari posvetili ostalim pacijentima koji čekaju na dijagnostiku i terapije.

Lončar je rekao da se svakog trenutka menjaju podaci, što se tiče broja prijavljenih za vakcinaciju.

- Svako ministarstvo da da nekog od svojih radanika, da povećamo broj operatera, ovo su stvari koje niste mogli pretpostaviti, uigravamo se u hodu - istakao je Lončar za RTS.

Direktor Infektivne klinike: Više od trećine kolektiva vakcinisano

 

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović kaže da je odziv za vakcinaciju dobar, i više od trećine njegovog tima je vakcinisano, dok ostali već imaju antitela jer su bili zaraženi koronom.

Istakao je da među pacijentima ima značajan procenat njih sa teškom kliničkom slikom.

Govoreći o trenutnoj situaciji na Infektivnoj klinici, Stevanović kaže da su brojevi sve bolji i da ima sve manje i pregleda i hospitalizovanih.

Stevanović je rekao da dok je u najvećem piku bilo između 400 i 500 pregleda dnevno, od kojih je 30 odsto hospitalizovano, sad se obavlja između 150 i 180 pregleda.

Dr Janković: Kovid 19 pacijentima može više da naudi nego vakcina

 

Imunolog Dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković rekao je da možemo biti zadovoljni brzinom vakcinacije, ali je suština da se sa njom nastavi i da što veći broj populacije bude vakcinisan kako biamo imali kolektivni imunitet.

Ukazuje da su sve tri vakcine nežive, a kontraindikacije su uske. Teže alergije su relativne kontraindikacije i uz odgovarajući oprez mogu da se ljudi vakcinišu, kaže dr Janković.

- Kovid 19 svim pacijentima može više da naudi nego vakcina - kaže Janković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    21. januar 2021 | 23:33

    Što bi vakcina naudila ako ste je ispitali i odobrili?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA