Obnovili su ljubav i dobili malog Radoša: On je sada prva beba u selu na Kosovu nakon 20 godina

Radoš je prva beba rođena posle više od dve decenije u povratničkom selu Blagača kod Đurakovca

  • 2
Mali Radoš, Blagača

Foto: Printscreen/TV Most

U selo Blagača se 2006. godine vratilo dvanaestak osoba, uglavnom starijih ljudi. Najmlađi žitelj je do sada bio Dušan Janković, koji se prošle godine oženio, a od pre mesec dana selo je bogatije za još jednog stanovnika - malog Radoša, prenosi "TV Most".

Radoš je prva beba rođena posle više od dve decenije u povratničkom selu Blagača kod Đurakovca.

- Do sada sam ja bio najmlađi u selu, sad je moj sin Radoš. Ovde ima dvadesetak domaćinstava, većinom stari ljudi. Drago mi je da sam postao otac, nadam se da će u ovom selu biti još mladih - kaže Dušan Janković, otac malog Radoša.

Ljubav je bila najveći razlog da se Sanja posle 20 godina vrati u svoje rodno mesto i tu zasnuje porodicu.

Mali Radoš, Blagača

Foto: Printscreen/TV Most

- Pre rata sam živela ovde, potom smo se raselili u Trstenik i posle 20 godina vratila sam se u svoje selo. Mi smo se pre rata družili, išli u školu zajedno, dolazila sam na odmor ovamo u selo i tako smo obnovili ljubav - kaže mama najmlađeg stanovnika Blagače.

Podmladak je podstrek za sve Srbe ovog i okolnih sela u opštini Istok za povratak i opstanak na tim prostorima.

- Opština Istok i Kancelarija za KiM pomažu porodicama koje imaju decu. Danas smo u selu u kojem se posle 20 godina rodila prva beba i ovo je podstrek i za buduće povratnike, i za ovu porodicu, i za nas, kao opštinu, da se trudimo da pomognemo koliko možemo ovakvim i sličnim porodicama kako bi nas bilo više - istakao je Mališa Đurić, predsednik Privremenog organa opštine Istok.

Iako u selu možda nemaju idealne uslove za život, Jankovićima ljubavi sigurno ne manjka, a prema njihovim rečima, nadaju se da će Radoš uskoro dobiti brata ili sestru i tako ponovo udahnuti život Blagači, u kojoj su poslednjih godina živele samo starije generacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA