Možda su mi neki i zamerili što sam rekao 2,3 meseca do kraja: Tiodorović o optimističnim prognozama

- Ovo suviše dugo traje, preko godinu dana i svesni smo toga da moramo izdržati još malo - navodi Tiodorović

  • 2
Ktizni štab Foto: ATA images

Svaka prognoza kod ove bolesti je izuzetno teška i vrlo odgovorna, ja sam možda to rekao vrlo optimistično, jer mislim da našem narodu treba dati podstreka i nadu da izdrži sve ovo, jer ovo suviše dugo traje, preko godinu dana i svesni smo toga da moramo izdržati još malo, rekao je na konferenciji za novinare Kriznog štaba danas Branimir Tiodorović, epidemiolog i član kriznog štaba na podsećanje da je rekao da ćemo za dva, tri meseca moći da izađemo iz epidemije, ako budemo imali sreće.

- Zato su mere ostale takve kakve su, zato se vakcinacija sprovodi vrlo obimno, sistematično, bez grešaka i zato se govori o tome. Ukoliko bismo to sve uradili, znači ipak je u kondicionalu, ako to sve budemo uradili, ispoštovali, poštovali mere i vakcinaciju proširili na onaj broj ljudi koji to želi. Mislim da je mnogo veći broj se izjasnio za vakcinaciju nego što može da se prijavi preko portala. Moguće je da ćemo za jedno dva, tri meseca, krajem proleća na primer imati stabilizovaniju situaciju. Ali moram da podsetim zašto smo zadržali mere i zašto ćemo biti i dalje rigorozni, evo vidite šta se desilo u Sloveniji, ona je imala skok, pa u Mađarskoj, Izrael je bio svetski primer vakcinacije pa je imao skok zaraženih. Ne smemo da mislimo počela je vakcinacija sad smo slobodni, nije tačno - kaže Tiodorović.

On je naveo da će za kolektivni imunitet morati da bude vakcinisano 60 do 70 odsto stanovništva.

- Možda su mi neki i zamerili što sam rekao dva, tri meseca, teško je prognozirati - navodi Tiodorović.

Današnji presek

Prema najnovijim podacima u Srbiji, u proteklih 24 sata korona virusom zaraženo je još 1.709 pacijenata. Testirano je 10.638 osoba.

Preminulo je još 19 ljudi, pa je ukupan broj smrtnih sluačaja od početka pandemije 2.849. Na respiratoru je 161 pacijent.

Video: Tiodorović: Moramo očuvati mere

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    22. januar 2021 | 16:06

    Tako sam i ja verovao u prognozu vremena dok jedan dan nisam otisao na pecanje u kratkim rukavima i sorcu jer su najavili toplo vreme a pokisao ko mis i smrzao se...

  • 1389

    22. januar 2021 | 15:58

    Korona pa korona, a to sto migranti napadaju Srbe,to se nigdje ne objavljuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA