Nova pravila od 1. januara: Saobraćajna policija kontroliše vozače i na psihoaktivne supstance

Prilikom teže saobraćajke se radilo toksikološko testiranje kako bi se utvrdilo prisustvo psihoaktivnih supstanci, a sada će to postati redovna situacija i u kontroli saobraćaja

  • 22
BEGRAD POLICIJSKI ČAS KONTROLA POLICIJSKA PATROLA KONROLISE SAOBRAĆAJ Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Pripadnici Uprave saobraćajne policije od Nove godine imaju odobrenje da kontrolišu vozače na prisustvo psihoaktivnih supstanci, naveo je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

- Kontrola vozača pod dejstvom narkotika i ostalih psihoaktivnih supstanci je ranije bila kampanjska aktivnost, a zbog složenosti i aparature kojom se obavlja testiranje, to nije bilo pravilo, međutim, od Nove godine to postaje stalna aktivnost, tako da svi oni koji imaju lošu naviku da sedaju za volan pod dejstvom narkotika i ostalih psihoaktivnih supstanci imaće razloga da budu zabrinuti - rekao je Okanović za RTS.

On je napomenuo da se u slučaju teže saobraćajne nezgode po pravilu radilo toksikološko testiranje kako bi se utvrdilo prisustvo psihoaktivnih supstanci, a sada će to, kako je naglasio, postati redovna situacija i u kontroli saobraćaja.

- Pripadnicima saobraćajne policije pomažu i pripadnici kriminalističke policije, koji vrše procenu na licu mesta da li lice pokazuje sumnju da je pod dejstvom narkotika, a onda se tek pristupa testiranju.

Dakle, zbog složenosti testiranja neće biti testiranje kao kad je u pitanju alkohol - da se svi vozači testiraju redom već samo ona lica čije ponašanje ukazuje na sumnju da su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci - objasnio je Okanović.

Istakao je da je tokom proteklog vikenda 16 vozača isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a osam zbog nasilničke vožnje.

Video: Za 4 dana niška saobraćajna policija otkrila 1.713 prekršaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toooo milicijo moja

    22. januar 2021 | 23:47

    Samo kontrolisite sto se mene tice 😁 Ne pijem,ne drogam se,poštujem ostale mere pa se pitam kad krecete po kucama da nas kaznjavate jer može vam se i to

  • Miodrag

    22. januar 2021 | 23:39

    Policija ce da komtrolise lalalalala Pa dali ste vi svesbi da u njima osim sluzbene uniforme i pistolja pameti samo kolko ce evra pokupiti na smeni Druge edukacije nemaju 1000000000% prva prilika odoh samo sto dalje od vas makar na pustinji

  • DSt

    22. januar 2021 | 23:53

    E jbg sada preteraste 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA