≫ 

Zaposleni u školi u Nišu sami napravili aplikaciju za slepe i slabovide: Sada deca uče bez problema

Cilj je da se aplikacija dopuni gradivom iz matematike za celu osnovnu i srednju školu a da se potom isto uradi i za ostale predmete

  • 1
aplikacija slepi niš

Jakov Mladenović / Printskrin: RTS

U osnovnoj školi "Desanka Maskimović" u Čokotu kod Niša, počela je primena novog programa za slepe i slabovide učenike. Aplikaciju su napravili sami zaposleni i ona se sada koristi na časovima matematike.

Jakov Mladenović je učenik prvog razreda i od septembra koristi program "Oseti matematiku". Slepoj i slabovidoj deci ovim je omogućeno da idu u korak sa vršnjacima, piše RTS.

Jakov kaže da mu se dopada program na kome uči.

aplikacija slepi niš

Jakov Mladenović / Printskrin: RTS

Njegova majka Jovana Mladenović ističe da Jakov ide u redovnu školu po inkluzivnom obrazovanju i dodaje da joj mnogo znači da su, kako ocenjuje, na pravom putu. Tako zajedno menjamo društvo i svest društva, dodaje Mladenovićeva.

Aplikaciju je napravio nastavnik informatike Filip Klajn, poznat i kao autor SMS servisa, koji roditelje besplatno obaveštava o izostanku dece iz škole.

- Imali smo više faza koje smo morali da ponovimo, štampali smo sve te oblike, a sa Jakovom smo probali - objašnjava Klajn.

Program je rađen nekoliko meseci a u izradi su učestvali i mladi polaznici škole programiranja.

- Veoma je lep osećaj kada vidite da ste nekome pomogli, posebno kada je ta pomoć potrebna - naglašava programer Jovan Stojanović.

Cilj je da se aplikacija dopuni gradivom iz matematike za celu osnovnu i srednju školu a da se potom isto uradi i za ostale predmete.

Video: Oni su gluvonemi i slepi, a prijatelji nisu dozvolili da ne uživaju u magiji fudbala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mima

    23. januar 2021 | 10:18

    Bravo za nastavnika i skolu! Retke su skole koje razumeju smisao inkluzije i slabo rade na tome a po neki nastavnici tu decu i ne ukljucuju dovoljno ili ih teraju da rade po modelu koji nije prilagodjen za njih jer se i ne upustaju u upoznavanje problematike.Inkluzija je odlican model za decu kojoj treba malo podrske da prate redovnu nastavu i svoje drugare.Odlican clanak Telegrafa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA