Dr Petrović: Oko Sretenja moguća povoljnija situacija u Vojvodini

I dalje je najveći broj novoobolelih u Novom Sadu

  • 7
Vladimir Petrović, epidemilog Dr Vladimir Petrović, epidemilog / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Trenutna epidemiološka situacija u Vojvodini još se ocenjuje kao vanredna iako su stope oboljevanja tokom januara pet puta niže nego one koje su registrovane tokom novembra i decembra, rekao je danas direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu dr Vladimir Petrović.

Prema njegovim rečima, tokom jučerašnjeg dana u Vojvodini registrovano 378 novoobolelih, od toga najveći broj je u Novom Sadu, 71.

Klinički centar Vojvodine, završena rekonstrukcija Klinički centar Vojvodine / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Tokom ovog trećeg talasa 95 odsto obolelih su sa blagom kliničkom slikom ili su samo asimptomatski, dok je pet odsto obolelih imao težu kliničku sliku i neki od njih su završili na ventilaciji - rekao je Petrović za RTS.

Dodaje da smo daleko od povoljne situacije, ali da bi, kako kaže oko Sretenja mogli da uđemo u povoljniju situaciju.

- Još smo daleko od neke povoljne situacije, međutim, sigurno je da smo već sada na silaznom kraku ovog trećeg epidemijskog talasa i očekujemo da, ukoliko se ovaj trend nastavi da bi oko Sretenja mogli da uđemo u neku povoljniju situaciju, a već u martu da možemo da kažemo da smo u povoljnoj situaciji - objašnjava Petrović.

Kada se vakcinisati ako ste preležali koronu?

Govoreći o vakcinaciji navodi da su u Vojvodini od 24. decembra do sad vakcinisane 31.673 osobe.

Objašnjava da je potrebno da 95 odsto populacijebude imuno "da bismo bili relativno mirni", a da epidemijskih talase potrebno je da imunitet ima oko 70 odsto populacije.

Vakcinacija, Dom zdravlja Zvezdara Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Naše procene ukazuju da je do početka trećeg talasa u Vojvodini taj procenat bio negde oko 16,5 na nivou cele zemlje taj procenat kolege iz Beograda su procenile na negde oko 20 odsto - objašnjava direktor Instituta za javno zdravl?e Vojvodine u Novom Sadu.

Međutim, kako kaže, u ovom trećem talasu registrovano je pet do osam puta veći broj slučajeva u odnosu na ukupan broj obolelih pre toga, tako da se procenjuje da je taj prirodno stečeni imunitet daleko viši.

- Procenjujemo da će nam biti dovol?no 20 odsto vakcinisane populacije što čini negde oko milion i po vakcinisanih da bi mogli da dostignemo tih 70 odsto - objašnjava Petrović.

Govoreći o imunitetu vakcinisanih navodi da se on razlikuje u odnosu na to da li je stečen prirodnim putem ili vakcinom.

Vakcinacija protiv virusa COVID19 na Sajmu Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Kad je imunitet kod vakcinisanih u pitanju ono što znamo, znamo samo za Fajzerovu vakcinu u ovom trenutku, on je izmeren da traje šest mesci. Očekuje se da traje duže. Kod kineske vakcine mi očekujemo da imunitet nakon druge doze traje duže od godinu dana - objašnjava Petrović.

Dodaje da trajanje prirodno stečenog imuniteta zavisi od kliničke slike.

- Tako samo kod onih koji su imali težu kliničku sliku očekujemo da imunitet traje godinu dana i duže, a kod onih koji su asimptomatski procene su, bar prema stručnoj literaturi da taj imunitet traje do 60 dana. Tako da je preporuka da i oni koji su preležali virus mesec dana nakon preležane bolesti prime vakcinu - objašnjava Petrović.

Apeluje na građane da se vakcinišu jer je to, kako kaže jedini način da stanemo na put zarazi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vule

    23. januar 2021 | 11:04

    Koji je to datum, bre?

  • NS -1

    23. januar 2021 | 11:00

    Možda će biti bolje oko Đurđevdana jer se peku jagnjići,sretenje i nije neki svetac.

  • 1nislija

    23. januar 2021 | 10:40

    Kome je on stigao da meri antitela na fajzeru kad zdravstveni radnici u Nisu treba da prime drugu dozu tek 26 januara a oni su medju prvima vakcinisani, kome li je merio antitela posle sedmog dana nije mi jasno. Inace, studija fajzera kaze da imunitet traje do dve godine ali gospodin promovise kinesku vakcinu jer nje imamo najvise pa da se ljudi predomisle vezano za druge vakcine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA