Da li je legenda koja se vekovima prenosila - istina? Ova crkva je zidana na grobu kosovskog junaka

U porti su pronađene mošti i nadgrobna ploča

  • 0
crkva osonica, grob kosovskog junaka

Crkva svetog Arhangela Gavrila u Osonici / Printskrin: YT/Infoliga Ivanjica

Narodno predanje da je crkva svetog Arhangela Gavrila u Osonici sagrađena na grobu kosovskog junaka Orlović Pavla malo je poznata široj javnosti.

Crkva u Osonici osvećena je 1972. godine a u njenoj izgradnji učestvovali su meštani koji su svojim prilozima podigli jednu od retkih crkava građenih od fasadne cigle. Priča koja se prenosila sa kolena na koleno, prilikom gradnje crkve potvrđena je, piše Infoliga Ivanjica.

- Stanovnici sela koji su učestvovali u izgradnji crkve svedoče da su pronašli mošti nekog muškarca, krupnog čoveka, i parče zaštitnog pancira, šlema ili pancirne košulje. Predanje koje je važilo do tada time je potvrđeno, a ako se setimo da je nedaleko odavde po predanju sahranjen i Boško Jugović, to uverenje u narodu je još življe. Istorija zna da je vojska nakon boja na Kosovu se povlačila ovim krajevima, a da je knjeginja Milica iznad Ivanjice imala prihvatnu bolnicu- kaže Milanko Bošković, turizmolog.

Nadgrobna ploča koju je u porti crkve pre par godina pronašao jedan arheolog, prema njegu ovom svedočenju datira  iz 14. veka. Ona bi se mogla povezati sa predanjem da je reč o nadgrobnom spomeniku kosovskog junaka Orlović Pavla.

- Arheolog Dejan Bulić je pre nekoliko godina pronašao iza parohijskog doma kamenu nadgrobnu ploču, bez ikakvih obeležja. Čitav prostor oko crkve, po njegovom kazivanju, pun je prastarih grobova, što znači da je kraj veoma dugo bio naseljen. Potom su usledile seobe, a zna se da su u ovaj kraj došli ljudi sa severa Crne Gore i iz Hercegovine, tako da ovdašnje stanovništvo nema veze sa onim koje je sahranjeno u porti crkve.

O Pavlu Orloviću, kako kaže, ima malo pisanih podataka. Spominje se u kosovskom ciklusu pesama, ali i na slici Uroša Predića "Kosovka devojka".

Kosovka devojka

"Kosovka devojka" / Autor: Uroš Predić

- Bio je sin vojvode Vuka Crnogorca, komandovao je jednim delom vojske kneza Lazara, upravljao Novim Brdom na Kosovu i Metohiji, Rudnikom kod Gornjeg Milanovca i Sokogradom u blizini današnje Ljubovije. Poreklom je inače sa KiM.

Pronađene mošti su pokupljene i ponovo sahrajene u oltaru crkve, ali bez ikakvog obeležja.

- Po meni to je greška, ali verovatno je to bilo obeležje tadašnjeg komunističkog doba, kada se nije ni smelo da se time bavi - nastavio je on.

Crkva u Osonici, pripada Crkvenoj opštini Luke, gde se nalazi Crkva posvećena Pokrovu presvete Bogorodice i Crkva Svetih Petra i Pavla u Lisi.

Ove tri mesne zajednice opštini Ivanjica pripojene su posle Drugog svetskog rata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA