≫ 

Janković o prijavama silovanja: Od naših reakcija zavisi hoće li i druge žrtve progovoriti

"Nema mesta nikakvoj relativizaciji ili trivijalizaciji njihovih ličnih tragedija"

  • 3
Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je spremnost nekoliko mladih žena da progovore o ličnim tragedijama u vidu silovanja, seksualnog uznemiravanja i drugih nedozvoljenih radnji stavila celo društvo pred veliki ispit zrelosti.

Od naših reakcija zavisi hoće li se i druge žene obratiti i rešiti da progovore, poručila je Janković za RTS.

Silovanje, tuga, starica, ruke, žena, žrtva Svaka žrtva treba da ima poverenje u institucije / Foto: Shutterstock

Janković je rekla da je naš zadatak da stvorimo takvu atmosferu u kojoj se žrtva bilo kakvog vida nasilja neće plašiti da ga prijavi.

- Položili smo prvi kolokvijum, ali ispred nas je još puno posla da ostvarimo zadatak – da stvorimo takvu atmosferu u kojoj se žrtva bilo kakvog vida nasilja neće plašiti da prijavi upravo zbog toga što zna da je atmosfera u društvu, a pre svega u institucijama, takva da će im se verovati i da će naići na ovakvu vrstu i podrške i razumevanja - naglasila je Jankovićeva.

Istakla je da je ovo posebna vrsta nasilja i da od naših reakcija zavisi hoće li se i druge žene obratiti i rešiti da progovore.

- Nema mesta nikakvoj relativizaciji ili trivijalizaciji njihovih ličnih tragedija, koje smo imali prilike da vidimo i sada već prelaska i pada na ovom drugom kolkvijumu gde su već počele neke dnevne novine da izveštavaju iznoseći nedopustive detalje iz njihovih iskaza - dodala je poverenica.

Naglasila je da samo ono što su devojke želele da javno pričaju treba da bude u javnosti.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Sada već počinje da se iznosi ono što je pitanje da li su ove devojke htele i da se sada raspravlja o detaljima, kao i karikatura na koju sam juče upozorila koja je u nedeljniku NIN, jer se stavlja u vezu nečija lična trauma sa humorom. Nema mesta ni humoru ni sarkazmu, niti ima mesta stavljanju u bilo kakav kontekst politike - rekla je Janković.

Ukazuje da je bitno da svi rade svoj posao, ali da nakon ukazivanja da nešto nije u redu, ne mora iza toga da ide diskreditacija, linč i osuda, jer je mnogo bitnije da ovaj primer posluži kao prekretnica.

Silovanje, zlostavljanje, maltretiranje, devojka Foto-ilustracija: Shutterstock

- Ovo je prilika za prekretnicu, da li će biti – zato i jesmo na velikom ispitu. Ovo je prilika da promenimo te obrasce ponašanja i učinimo sve da promenimo one stvari koje ne valjaju u našem vrednosnom sistemu gde se ženama ne veruje, gde u u njihove iskaze sumnja, pogotovu kada je u pitanju autoritet i moć, da izmenimo te patrijarhalne obrasce - istakla je Jankovićeva.

Ukazala je da znamo šta su naši temelji, ali da treba da razbijamo stereotipe i predrasude –da se ne smeš suprotstaviti moći i autoritetu i trpeti, pa čak i seksualno zlostavljanje.

- Možemo da promenimo ako budemo nastavili u ovom pravcu da osvetljavamo ovo kao jedan veliki društveni problem, pričamo na način koji priliči ovakvim ličnim tragedijama i polako menjamo te obrasce ponašanja i što je najvažnije – svi radimo svoj posao. To je priča o vladavini prava i vraćanju poverenja u insititucije i naravno, pre svega, zaštita žrtava - zaključila je Janković.

Video: Vučić: U slučaju Aleksić država je uradila sve što je mogla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bili

    23. januar 2021 | 13:05

    Po svoj prilici, nečiji plan da se odvoje polovi se ostvaruje.Muškarci će biti na odstrelu ako se bilo kojoj ženi približe a ona smatra da je ugrožena.Niko od muškaraca nije lud da žrtvuje slobodu zarad ženskog hira, a koji to hoće, neka plaća svoju naivu.

  • Soća

    23. januar 2021 | 11:30

    Zakon je za sve isti pa žrtve neka odluče šta će,nemamo pravo da vršimo pritisak ni na koga ali bez prijave zločin ne postoji,samo zakon može da prepozna istinu a ne politika.

  • Bixy

    24. januar 2021 | 01:33

    Taki je Brankice. To je suština. Mi kao društvo moramo da podržimo hrabrost ovih devojaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA